Vejos įrengimo ir priežiūros technologijos

14 psl. / 2864 žod.

Ištrauka

Sklype vyrauja rudžemiai RDg8 – k2, Humusingumas 2,5 proc. IV grupės fosforingumas ir kalingumas, sklype auga daugiametės žolės, išplitusios vienmetės dviskiltės ir daugiametės vienskiltės ir dviskiltės piktžolės. Reikia įrengti 15 a. kraštovaizdžio vejos, 23 a. sportinės vejos, 2 a. dekoratyvinės vejos.

Uždaviniai:

Parinkti dirvos paruošimo technologiją.

Parinkti (sudaryti) tinkamus žolių mišinius, apskaičiuoti sėklos poreikį, suplanuoti sėjos darbus.

Sudaryti vejos priežiūros technologinį planą pirmais augimo metais.

Sudaryti vejos priežiūros planą antrais augimo metais.

Sudaryti vejos priežiūros planą 4-5 augimo metais.

Veja – tai dekoratyviniais ar praktiniais tikslais apsėta žemės sklypas. Pagal paskirtį vejos skirstomos į kraštovaizdžio (paprastąsias), dekoratyvines ir sportines. Aukščiausiosios kokybės dekoratyvinė veja turi būti labai lygi. Jos paviršiuje negali būti jokių kauburių ar įdubimų. Žolynas sudarytas iš smulkialapių varpinių žolių ir vienodai tankus visame plote. Jame neturi būti kitų platesniais lapais varpinių žolių priemaišų, įvairiažolių ir piktžolių, nepageidaujami ir baltieji dobilai bei kitos ankštinės žolės. Žolyno spalva graži, dekoratyvi žvelgiant iš arti ir iš toli, vienalytė ir vienoda visame vejos plote. Veja žaliuoja nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Žolė lygiai, trumpai nupjauta ir visas vejos plotas panašus į žalią minkštą kilimą. Veja iš dalies atspari mindymui, sausroms, nors per sausras ją laistyti būtina. Žolyne neturi būti samanų. Nepageidaujama, kad žemai pjaunamos vejos dirvoje būtų sliekų, nes jie sudarydami dirvožemio gumulėlius ir išstumdami juos į paviršių, užteršia veją.. Šios vejos sudaro foną gėlynams, dekoratyviniams krūmams ir medžiams bei architektūros elementams. Sportinės vejos įrengiamos sporto aikštėse ir stadionuose. Šioms vejoms kokybės reikalavimai ypač dideli. Jų dirvožemis turi būti poringas ir laidus vandeniui. Žolynas atsparus mindymui, o pažeistas turi greitai regeneruotis. Teniso ir dalis golfo aikštynų žolynų turi būti labai tankūs, juose neturi būti įvairiažolių, piktžolių, samanų, jie turi būti neužsikrėtę ligomis. Žolės smulkialapės, atsparios žemam (0,3-0,5 cm aukščio) ir dažnam pjovimui. Futbolo aikščių ir hipodromų vejų žolės, nors ir stambesniais bei platesniais lapais, sudaro tankų žolyną, labai atsparios mindymui ir neslidžios. Kraštovaizdžio vejos įrengiamos pakelėse, šlaituose, greitkelio juostose, oro uostose ir kitur. Kraštovaizdžio veja tai nedirbamo žemės ploto veja, kurioje auga žydintys augalai. Šioms vejoms keliami mažesni bendro dekoratyvumo bei spalvos reikalavimai. Tačiau, kita vertus, jos turi būti atsparesnės mindymui ir ne tokios jautrios mechaniniams pažeidimams. Sodų ir parkų bei pievinės vejos gali būti pjaunamos aukščiau ir rečiau.


Reziumė

Autorius
julijaa
Tipas
Referatas
Dalykas
Žemės ūkis
Kaina
€2.54
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 7, 2020
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
14 psl.

Susiję darbai

Bulvių nuėmimo technologijos ir technika

Žemės ūkis Referatas egle88
Bulvės nuo seno naudojamos Lietuvoje. Dauguma tradicinių valgių gaminami iš bulvių, tai visiems gerai žinomi ir mėgiami patiekalai. Bulvės taip pat yra vartojamos...