Baltarusijos partinės sistemos raida po 1990 m.

14 psl. / 3264 žod.

Ištrauka

Užsienio šalių istorijos ir politikos raidos išmanymas svarbus keliais aspektais. Ypatingai tai tampa aktualu, kai kalbama apie kaimynines šalis, kuriose politinė santvarka yra kitokia, negu mūsų krašte.

Viena tokių šalių yra Baltarusija, kuri, subyrėjus Sovietų Sąjungai, pasirinko kitokį negu šiandieninė Lietuva, kelią. Įdomi detalė, nors šalių istorija 30 metų vystėsi skirtingai, pastaruoju metu Lietuvos valdžios nuolat priekaištauja Baltarusijos prezidentui ir vis bando įrodyti, kad jis valdžioje yra neteisėtai, kai tuo pat metu iš Baltarusijos jokių aiškinimų Lietuvai, kad jos valdžia irgi, galimai, neteisėta ar kad ji pasirinko ne tą raidos kelią, nėra buvę.

Tai leidžia išsikelti pirmą klausimą – kokia santvarka, vertinant objektyviai, yra geresnė – imitacinė demokratija, vis labiau primenanti oligarchiją ar tvirtas, autoritarinis valdymas.

Kitas niuansas – nepaisant sisteminės žiniasklaidos brukamos informacijos, Baltarusija, skirtingai nuo Lietuvos, yra išsaugojusi savo miškus, miestai šioje šalyje švarūs, žmonės turi gal ir ne pačius pelningiausius, bet darbus, sveikatos apsaugos sistemai skiriamas nemažas dėmesys. Tai suponuoja antrą klausimą – kiek šalies socialinė gerovė priklauso nuo jos politinės sistemos.

Galiausiai, įvertinus bendras pastarojo meto tendencijas, galima užduoti trečią klausimą – jeigu nesisaugančioje, mitinguojančioje, tris kartus daugiau gyventojų turinčioje Baltarusijoje užsikrėtusiųjų COVID 19 yra panašiai negu suvaržytoje ir uždarytoje Lietuvoje, ar tikrai demokratinis valdymas yra geresnis ir veiksmingesnis negu autoritarinis.

Pagrindiniai darbo klausimai būtų tokie. Atsakymų į juos bus ieškoma panaudojant ne tik politikai, bet ir socialiniams aspektams skirtą medžiagą, kuri leistų atskleisti ne tik kaip vystėsi kaimyninės šalies politinė sistema nuo 1990 m. iki mūsų dienų, bet ir koks buvo jos socialinis bei ekonominis poveikis.

Darbe bus naudojama Turinio analizė. – tai metodas, kurio metu yra analizuojami tekstinę, vizualinę ar garsinę formą turintys duomenys. Priklausomai nuo tyrimo tikslų, gali būti naudojama kiekybinė arba kokybinė turinio analizė. Pirmuoju atveju metodas suteikia galimybę išsiaiškinti, pvz., tam tikrų temų ir problemų vaizdavimo intensyvumą pasirinktame duomenų šaltinyje. Kokybinė turinio analizė padeda identifikuoti temines kategorijas, kurių pagrindu yra pateikiamas sisteminis tiriamo reiškinio vertinimas. Konkrečiai, kokybinė turinio, orientuoto į pasirinktą problemą – Baltarusijos politinė santvarka po Sovietų Sąjungos žlugimo – analizė.

Šaltiniai – moksliniai darbai ir straipsniai skirti postsovietinės erdvės analizei, postsovietinės politikos analizei, Baltarusijos norminiai aktai bei dokumentai ir t.t.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. Politinius pokyčius nulėmusi Sovietų Sąjungos pabaiga5
  • 2. Politinė Baltarusijos raida 1990 – 1994 metais7
  • 3. Aleksandro Lukašenkos epocha – jos privalumai ir trūkumai9
  • IŠVADOS14
  • NAUDOTA LITERATŪRA15

Reziumė

Autorius
Figa2021
Tipas
Referatas
Dalykas
Politologija
Kaina
€2.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgp 9, 2021
Publikuotas
2020 m.
Apimtis
14 psl.

Susiję darbai

Lietuvos politinės partijos ir partinė sistema

Politologija Kursinis darbas 2009 m. my.vica
Atkūrus nepriklausomybės aktą, prasidėjo nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo procesas, nulėmęs labai dinamišką partinės sistemos formavimąsi, teisiškai įteisintą Lietuvos Respublikos konstitucijoje, priimtoje 1992 m....

Socializmo sistema ir jos raida šaltojo karo metais

Politologija Prezentacija evitkus
Komunistų valdžios įsitvirtinimas Vidurio ir Pietryčių Europos šalyse Stalininio socializmo statybos Europos “liaudies demokratijos” šalyse bruožai ir ypatybės “Atšilimo” politikos atgarsiai Europos “liaudies...

Politinės partijos ir partinės sistemos

Politologija Prezentacija evitkus
Kas yra politinė partija?(Partijos esmė) Kaip kuriamos politinės partijos? Kokios yra politinių partijų funkcijos ir jų įtaka politiniam procesui? Kas yra partinė sistema?...

JAV partinė sistema istoriniame kontekste

Politologija Referatas 2013 m. arunas89
Jungtinės Amerikos Valstijos, vienintelė šiuo metu egzistuojanti supervalstybė, neabejotinai yra viena įtakingiausių pasaulio šalių, daranti ne tik didžiulę politinę bei ekonominę, tačiau ir...