1946 pokario metai

8 psl. / 1582 žod.

Ištrauka

Ištisą dešimtmetį truko įnirtingas partizaninis karas, didžioji visuomenės dalis priešinosi pasyviai: valstiečiai nestojo į sovietų kuriamus kolūkius, nemokėjo ar vengė mokėti mokesčius. Neginkluotas pasipriešinimas Lietuvoje turėjo sistemą atstumiančios opozicijos pobūdį. Buvo siekiama ne tobulinti sovietinę sistemą, ne gauti daugiau teisių ir laisvių sistemos viduje, o siekti Nepriklausomybės. Ši priežastis nulėmė, kad pasipriešinime dominavo valstybingumo atkūrimo siekis. Pasilikę Lietuvoje kovoti prieš krašto sovietinimą, partizanų būriai jautėsi paskutiniais nepriklausomos Lietuvos atstovais.

Nuo 1950 m. partizanų pasitikėjimas Vakarais smuko – artimiausiu metu karo, taigi – ir Lietuvos išlaisvinimo nebuvo ko tikėtis. Žuvus daugumai vadų, sovietams nuolat sunaikinant štabus, paplitus infiltruotų komunistų agentų išdavystėms, partizanų judėjimas nusilpo, organizacija pradėjo irti. Antisovietinio partizanų judėjimo vadovybė pasipriešinimo pabaigoje gerai suprato, kad patys nesulauks Nepriklausomybės, tačiau iki galo bandė išsaugoti nesuardytas partizanų struktūras, jei susiklosčius palankioms tarptautinėms aplinkybėms reikėtų organizuoti krašto gynybą bei laikinus administracinius organus. 1952 m. jau buvo likę tik apie 1000 partizanų. 1953 m. buvo suimtas ir sušaudytas J. Žemaitis, o 1956-aisiais tas pats likimas ištiko ir jo pareigas perėmusį A. Ramanauską. Paskutinieji partizanai krito 1964–1965 m.

Savo svarbiausios užduoties – atkurti nepriklausomą demokratinę Lietuvos Respubliką partizanai nepasiekė, tačiau jie padėjo Vakarų valstybėms vykdyti Baltijos kraštų okupacijos nepripažinimo politiką.


Reziumė

Autorius
jurgaxjurga
Tipas
Referatas
Dalykas
Istorija
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 30, 2021
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai

Rusija Pirmojo pasaulinio karo metais

Istorija Prezentacija ewana
Darbas apima Rusijos politinę (revoliucijos, perversmai, valdžios struktūros ir jų pokyčiai), ekonominę ir karinę padėtį pirmojo pasaulinio karo metais (1914 -1918 m.)

Lietuva Pirmojo Pasaulinio karo metais

Istorija Prezentacija evitkus
Karo pradžia ir pokyčiai Lietuvoje karo metais Kaizerinė Lietuvos okupacija Visuomeninė politinė lietuvių veikla karo pradžioje ir valstybingumo siekiai Lietuvos valstybingumo atkūrimo pastangos...