Viduramžių gyvūnų teismai

19 psl. / 6985 žod.

Ištrauka

1386 m. buvo sulaikyta nusikaltėlė, kuri sužalojo mažo vaiko veidą ir rankas, kas sukėlė vaiko mirtį. Ji buvo pagauta ir stojo prieš teismą, o išnagrinėjus atvejį ją pripažino kalta. Skirta bausmė rėmėsi principu „akis už akį“, todėl pirmiausia buvo sužalota nusikaltėlės galva ir rankos, o tada ji buvo pakarta. Bausmę atliko profesionalus korikas, viešoje aikštėje, netoli miesto rotušės. Tikriausiai šis atvejis nesukeltų jokios nuostabos, jeigu nebūtų žinoma, kad šioje situacijoje nusikaltėlė buvo kiaulė. Mūsų laikas persekioti, teisti ir bausti gyvūną už tariamai jo padarytą nusikaltimą atrodo juokinga ir absurdiška. Tačiau viduramžiais gyvūnų teismai ir bausmės jiems įvykdymas buvo įprasta Vakarų jurisprudencijos praktika ir yra įdomi bei savita jos istorijos dalis.
Viduramžių gyvūnų teismų tema yra įdomi ne tik dėl savo neįprastumo, bet ir dėl to, kad ji atskleidžia viduramžių visuomenės juridinio ir religinio mąstymo procesą, leidžia suvokti to meto žmonių papročius ir tikėjimus, taip pat parodo, kokių būdų imtasi siekiant suvaldyti visuomenę, palaikyti viešąją tvarką. Nepaisant tokios reiškinio istorinės reikšmės, gyvūnų teismai dažnai yra ignoruojami daugelyje istorinių viduramžių analizių bei teisės raidos aprašymų. Tačiau vienas iš pagrindinių mentalitetų istorijos tikslų – analizuoti ir tirti tuos reiškinius, kurie atrodo visiškai svetimi ir nesuprantami mums, galbūt net keisti ir nepriimtini, atgrasūs. Gyvūnų teismų atveju, vienas iš sunkiausiai mums suvokiamų dalykų yra ne tik tai, kokiu būdu galima priskirti kaltę gyvūnui – tiek moraliniu, tiek teisiniu aspektu, tačiau taip pat tai, kaip buvo įmanoma tikėti, kad gyvūnas gali suprasti teisėjo jam paskirtą bausmę. Reikšmingi yra gyvūnų teisimo motyvai, kurie puikiai atskleidžia bandymą sutvarkyti visuomenės gyvenimą viduramžiais. Taigi, gyvūnų teismų reiškinio tyrimai turėtų būti tęsiami ir toliau, atskleidžiant jų reikšmę, ypatumus ir paslėptus giluminius motyvus.
Darbo tikslas – aprašyti viduramžiais vykusius gyvūnų teismus.
Darbo uždaviniai:
1. Išanalizuoti viduramžių gyvūnų teismų sąlygas ir pagrindinius ypatumus.
2. Išanalizuoti gyvūnų teismų vykdymo motyvus.
3. Pateikti viduramžių gyvūnų teismų temos panaudojimą šiuolaikiniame mene, naudojantis filmo „Kiaulės valanda“ pavyzdžiu.
Darbo objektas – viduramžių gyvūnų teismai.
Darbas parengtas naudojantis lietuvių ir užsienio autorių darbais. Lietuvoje viduramžių gyvūnų teismų tema nagrinėta mažai – išsamiausi duomenys pateikiami R. Kasperavičiūtės straipsnyje „Viduramžiški gyvūnų teismai šiuolaikiniame istoriniame vaidybiniame filme Advokatas“. Taip pat kažkiek duomenų yra pateikiama R. Drakšos straipsniuose. Daugiausia darbui parengti remtasi užsienio autorių darbais, tokių kaip J. Girgen, P. Beirne, P. Dinzelbacher, N. Humphrey, kt.


Turinys

  • ĮVADAS2
  • 1. Viduramžių gyvūnų teismai: atsiradimo sąlygos ir pagrindinės charakteristikos3
  • 2. Gyvūnų teismų vykdymo motyvai8
  • 3. Viduramžių gyvūnų teismų atspindys filme „Kiaulės valanda“15
  • IŠVADOS18
  • LITERATŪRA19

Reziumė

Autorius
kristina
Tipas
Referatas
Dalykas
Teisė
Kaina
€3.50
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 19, 2013
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
19 psl.

Susiję darbai

Lietuvos Respublikos konstitucinis teismas

Teisė Referatas vaidas634
,,Valstybės valdžią Lietuvoje vykdo seimas Respublikos Prezidentas ir Vyriausybė, Teismas“. Taip teigiama Lietuvos Respublikos Konstitucijos 5 straipsnio nuostatose. Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas, interpretuodamas...

Europos žmogaus teisių teismas

Teisė Prezentacija 2015 m. juodaorchidėja
Darbas apie EŽTT, plačiai aptariamas turinys:, funkcijos, istorija, struktūra. Pateikiamas R. Pakso atvejis.