Pagalba besivystančioms šalims

31 psl. / 8075 žod.

Ištrauka

Besivystanti šalis - valstybė, kuri dėl savo ekonominio, socialinio ir politinio išsivystymo yra palyginti žemesnėje stadijoje negu išsivysčiusios šalys. Besivystančių šalių grupei priskiriama apie 120 valstybių, kurios negali būti apibūdintos kaip išsivysčiusios arba pereinamosios ekonomikos šalys. Jose gyvena apie 80 % pasaulio gyventojų. Šiai atskirčiai mažinti yra vykdoma vystomojo bendradarbiavimo politika. Vystomojo bendradarbiavimo politika - tai visų išsivysčiusių šalių neatskiriama užsienio politikos dalis, kuria siekiama taikos, skatinti ekonominį augimą bei socialinį stabilumą pasaulyje, mažinti skirtumus tarp išsivysčiusių ir besivystančių šalių bei integruoti besivystančias šalis į pasaulio ekonomiką. Būtent dėl to prasidėjus trečiajam tūkstantmečiui, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius sukvietė 147 valstybių ir vyriausybių vadovus į Tūkstantmečio viršūnių susitikimą. Jungtinių Tautų tikslas – kreiptis į pasaulio lyderius ir paprašyti dar kartą patvirtinti jų apsisprendimą kovoti su skurdu ir socialine atskirtimi, įveikti AIDS, maliariją ir kitas ligas, dirbti taikos labui ir padėti mažiausiai išsivysčiusioms šalims siekti pažangos. Be įsipareigojimų savo valstybėms pasaulio vadovai pripažino kolektyvinę atsakomybę išsaugoti žmogiškojo orumo principus. Be to, valstybių bei vyriausybių vadovai pareiškė, kad pagrindinis šiandieninio pasaulio tikslas – užtikrinti, kad globalizacija taptų pozityvia viso pasaulio tautų varomąja jėga. Taigi buvo suformuluoti šie tūkstantmečio tikslai:
• Panaikinti ypač didelį skurdą ir badą;
• Užtikrinti visapusišką pradinį ugdymą;
• Skatinti lyčių lygybę bei daugiau teisių suteikti moterims;
• Sumažinti vaikų mirtingumą;
• Stiprinti gimdyvių sveikatą;
• Įveikti AIDS, maliariją ir kitas ligas;
• Užtikrinti nuoseklią aplinkos apsaugą;
• Suburti pasaulio visuomenę tolimesnei žmonijos raidai užtikrinti.
Daugiau nei pusę lėšų neturtingoms šalims padėti skiria Europos Sąjunga ir jos valstybės narės, todėl Europos Sąjunga laikoma didžiausia pagalbos teikėja pasaulyje. Tačiau pagalba vystymuisi neapsiriboja švaraus vandens tiekimu ir kelių tiesimu, kad ir kokie svarbūs šie dalykai būtų. Sąjunga taip pat skatina vystymąsi per prekybą, atverdama savo rinką eksportui iš neturtingų šalių ir skatindama šių šalių tarpusavio prekybą.
ES vystymosi politika siekiama suteikti nepalankioje padėtyje atsidūrusių trečiojo pasaulio valstybių gyventojams galimybę patiems valdyti savo šalių vystymąsi. Todėl siekiama kovoti su juos silpninančiais veiksniais – užtikrinti geresnę maisto ir vandens kokybę, gerinti išsilavinimo galimybes, sveikatos apsaugą, kurti daugiau darbo vietų, užtikrinti gyventojų teisę į žemę ir socialines paslaugas, gerinti infrastruktūrą ir aplinką. Taip pat reikia likviduoti ligas ir gerinti galimybes gauti pigių vaistų, kad būtų galima kovoti su ŽIV, AIDS ir panašiomis nelaimėmis. ES politika siekiama mažinti skolų naštą, dėl kurios negausūs ištekliai neskiriami gyvybiškai svarbioms viešosioms investicijoms, o atitenka turtingiems pramoninių šalių skolintojams.
Europos Sąjunga taip pat skatina tarpusavio pagalbą ir skurdo likvidavimo strategijas, kurios suteikia besivystančioms šalims galimybę stiprinti demokratijos procesą, plėtoti socialines programas, stiprinti savo institucines sistemas, didinti privataus bei viešojo sektoriaus gebėjimus ir pagarbą žmogaus teisėms, įskaitant vyrų ir moterų lygybę.
Taigi, mūsų rašto darbo tyrimo objektas yra – pagalba besivystančioms šalims.
Mūsų šio darbo pagrindinis tikslas – išanalizuoti ir įvertinti teikiamą pagalbą besivystančioms šalims.
Šiam tikslui pasiekti keliami tokie pagrindiniai uždaviniai:
• Išsiaiškinti kokia šalis yra vadinama besivystančia šalimi;
• Išnagrinėti vystomojo bendradarbiavimo politikos tikslus ir būdus jų pasiekti;
• Apžvelgti Jungtinių Tautų organizacijos veiklą;
• Išsiaiškinti kokią paramą besivystančioms šalims teikia Europos Sąjunga;
• Apžvelgti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos veiklą bei šios organizacijos įtaką viso pasaulio ekonomikai;
• Išnagrinėti kokią naudą besivystančioms šalims teikia Sąžiningos prekybos partnerystė;
• Apibendrinti darbo rezultatus ir pateikti išvadas.


Reziumė

Autorius
hetera
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€3.50
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 28, 2013
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
31 psl.

Susiję darbai