Vaikystės metas Motiejaus Valančiaus „Vaikų knygelėje“

13 psl. / 4028 žod.

Ištrauka

Didysis lietuvių kalbos žodynas žodį „vaikystė“ apibūdina kaip vaiko amžių. Iš esmės vaikystė tai yra vienas iš žmogaus gyvenimo periodų, kuris atrodytų, yra pats svarbiausias, nes būtent būdami vaikais mes įgyjame tam tikras savo charakterio ypatybes, išmokstame suvokti tai, kas gerai, o kas yra tiesiog nepriimtina. Vaikystėje po truputį formuojasi ir vaiko vertybinės nuostatos, jo požiūris į vienokius ar kitokius dalykus bei pats pasaulio matymas, jo suvokimas.
Žinoma, vaikystė nėra pats pirmasis žmogaus gyvenimo etapas, prieš jį eina naujagimystė ir kūdikystė (nuo gimimo iki dviejų metų pabaigos) (Piaget), tačiau jau ankstyvojoje vaikystėje formuojasi vaiko kalbiniai įgūdžiai, mąstymas. Įdomiausia turbūt tai, kad vaiko gyvenimas turtingesnis už suaugusiųjų. Tai natūralus ir nenugalimas veržimasis į pasaulio pažinimą, į tobulėjimą. Vaikas aktyvus ir nenurimstantis, kupinas naujos energijos ir nuolat siekiantis pasinerti įpažinimo paslaptis. Jis mokosi būti suaugęs, savarankiškas, mokosi elgtis su artimaisiais, gyvąja gamta. Vaikas toks pat žmogus kaip ir mes, suaugusieji, tik jis dar mažas, tik jo emocijos stipresnės, įspūdžiai gilesni, vidinis pasaulis spalvingesnis bei tyresnis ir nepalyginti turtingesnis negu suaugusiųjų. Be jokios abejonės, vaikai visuomet sako tai, ką galvoja, galbūt todėl jie atrodo tokie nuoširdūs, tyri ir meiliai naivūs.
Šio darbo tema - Vaikystės metas Motiejaus Valančiaus „Vaikų knygelėje“.
Objektas – vaikystė.Vaikystės nagrinėjimas yra lyg kelias į kiekvieno iš mūsų praeitį, į tai, kokie jau niekada nebūsime, bet kartu ir į ateitį, nes sužinome, kokie yra vaikai (galbūt tai yra žvilgsnis į savo būsimų, ar esamų vaikų pasaulį), kokia jų psichologija etc.
Tikslas – giliau pažvelgti į laiką, pačią vaikystę, kokia ji pateikiama M. Valančiaus „Vaikų knygelėje“.
Nenuostabu, kad rašant darbą pirmiausia yra išsikeliama problema, probleminis klausimas, į kurį visu darbu bus stengiamasi atsakyti. Taigi, šio darbo problema – kaip skleidžiasi vaikystė ir kokia ji M. Valančiaus „Vaikų knygelėje“.
Uždaviniai: apžvelgti vaikystės terminą iš psichologinės, socialinės pusės; koks yra suaugusiųjų požiūris į vaiką; išsiaiškinti, kokį vaikystės metą pateikia M. Valančius.
Metodai: analitinis, aprašomasis.


Turinys

  • Įvadas2
  • M. Valančiaus vieta lietuvių literatūroje3
  • Vaikystės meto samprata psichologijoje5
  • Vaikystės vaizdavimas M. Valančiaus „Vaikų knygelėje“7
  • Išvados11
  • Literatūra13

Reziumė

Autorius
agpociute
Tipas
Referatas
Dalykas
Literatūra
Kaina
€2.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 16, 2013
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai

„Kiti“ Motiejaus Valančiaus kūryboje

Literatūra Rašinys 2013 m. tabu777
Motiejus Valančius buvo ne tik žemaičių švietėjas, rašytojas, grožinės prozos pradininkas, istorikas, vyskupas, tautos blaivintojas, jis taip pat rašto draudimo laikais aktyviai ir...

Ar vaikystėje / paauglystėje susiformavęs įprotis rašyti trumpąsias mobiliojo telefono žinutes be skyrybos ženklų, be didžiųjų raidžių, be diakritinių ženklų, vartojant netaisyklingas arba mažai žinomas santrumpas gali pakenkti jaunosios kartos rašymo įgūdžiams? Argumentuotai išsakykite savo požiūrį.

Literatūra Rašinys 2015 m. laukineorchideja
Tai 12-os klasės lietuvių kalbos įskaitos tema (nr. 7) apie netaisyklingų mobiliųjų žinučių įtaką jaunimo raštingumui.

Vaikystės patyrimas lietuvių literatūroje

Literatūra Rašinys 2016 m. klenkauskaite
Vaikystė – labai spalvingas gyvenimo etapas, kuris yra itin tampriai susijęs su tolimesne kiekvieno žmogaus ateitimi. Dostojevskis yra sakęs: „Be pozityvumo ir...