Lietuvos geležinkelio ir Klaipėdos uosto klasteris

11 psl. / 1697 žod.

Ištrauka

Pasaulinės ekonomikos raida apsprendžia naujas įmoniųsąveikavimo formas, įgalinančias organizacijas vis sėkmingiau konkuruoti globalioje pasaulio rinkoje. Viena ištokių efektyvių veikimo formų yra klasteriai.
Klasteris (cluster) reiškia grupę, susibūrimą, koncentraciją), t. y tam tikroje geografinėje teritorijoje sukoncentruotos, tarpusavyje sąveikaujančios, vykdančios bendrą veiklą ir savo specifine veikla papildančios viena kitą kompanijos ir institucijos.
Visos jos svarbios konkurencijai, nes jungiasi realizuoti specializuotą gamybą ar teikti paslaugas, tobulinti specializuotą infrastruktūrą.
Klasteriai paprastai randasi tam tikrose geografinėse teritorijose, kur yra patogus susisiekimas, gerai išvystytos logistinės paslaugos, kvalifikuota, tačiau nebrangiai apmokama darbo jėga. Be to, paskutiniu metu klasteriai ir klasterizacija tampa viena iš aktualiausių konkurencingumą skatinančių sričių.
Mokslininkai (Charles, 2001; Jucevičius, 2004) sutaria, kad klasteriai gali efektyviai sukurti stipresnę valstybės ekonomiką, tuo metu kai silpnesnės valstybės pasaulinėje rinkoje konkuruoja pigia darbo jėga ar gamtos ištekliais.


Reziumė

Autorius
braskyte007
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 20, 2013
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
11 psl.

Susiję darbai

Antimonopolinė politika Lietuvoje

Ekonomika Referatas ellita
Vienas kraštutinis rinkos struktūros atvejis ir visiška priešingybė tobulai konkurencijai – monopolija. Tai toks rinkos sandaros tipas, kai yra vienintelis prekių, neturinčių artimų...