Klausimas Martino Heidegerio supratimo struktūroje

2 psl. / 700 žod.

Ištrauka

Martinas Heidegeris – vokiečių filosofas-egzistencialistas, hermeneutikos teoretikas, laikomas vienu įtakingiausi praėjusio amžiaus filosofu. Jo filosofija yra vadinama klausimų filosofija. Šiame darbe apžvelgiau klausimo svarbą Martino Heidegerio supratimo struktūroje.

Prieš pradedant kalbėti apie klausimo svarbą Martino Heidegerio supratimo struktūroje, svarbu pažymėti, jog kalbai, ir susijusiai su klausimų kėlimu, vokiečių mąstytojo filosofijoje skiriama ypatinga reikšmė. Kalba yra pradžia, kitaip tariant, kaip teigia Mindaugas Grigaitis, „kalba yra pamatinis Heidegerio apmąstymų objektas“ . Tik kalbos pagalba mes galima įprasminti apmąstymus. Būtį mes suprantame tik jai atsiskleidus per kalbą. Kalbą klaidinga suprasti kaip instrumentą ar įrankį – ji yra kažkas daugiau, ja išreiškiame savo buvimą, vadinasi, žmogus, naudojantis kalbą, yra suprantantis ir esantis. Daiktas ar reiškinys taip pat neišvengiamai priklauso nuo kalbos: „neįvardytas daiktas egzistuoja, bet nėra apibrėžtas, jis yra ne tiesa, bet nežinomybė: tik tada, kai daiktas ar reiškinys yra įvardijamas kalba, jis yra įtraukiamas į būties-pasaulyje sąrangą ir pradeda egzistuoti santykyje su kitais daiktais“. Kasdien kalbos naudojimas apsiriboja komunikacinėmis funkcijomis, ja subjektas įprastai apibūdina objektą, sužino tam tikrą informaciją, vykdo informacijos apsikeitimą.


Turinys

  • Pirmiausia apžvelgiama vokiečių filosofo-egzistencialisto, hermeneutikos teoretikų, vieno žinomiausių praėjusio amžiaus mąstytojo Martino Heidegerio filosofija, dar vadinama klausimų filosofija.
  • Martinas Heidegeris supratimo struktūroje kalbai, susijusiai su klausimų kėlimu, skyrė ypatingą reikšmę, kalba buvo pamatinis jo apmąstymų objektas, tik jos pagalba galima įprasminti mąstymą.
  • Martino Heidegerio manymu, ten, kur klausiama, vyksta filosofavimas. Svarbus klausimo aspektas - nuostaba, kurią sukelia klausimas.

Reziumė

Autorius
filologė
Tipas
Tyrimas
Dalykas
Filosofija
Kaina
€1.55
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 15, 2016
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Filosofijos įvado egzamino klausimai

Filosofija Konspektas lauryytia
1. Kas ir kada suformulavo pirmąjį filosofijos apibrėžimą? Filosofija yra sudurtinis graikų kalbos žodis iš phileo – myliu ir sophia – išmintis. Markas...