Dietos įtaka lieknėjimui nekeičiant mitybos įpročių

6 psl. / 3200 žod.

Ištrauka

Keliamas klausimas:

Ar efektyvi trumpalaikė dieta, nekeičiant mitybos iš esmės?

Uždaviniai:

  1. Išsiaiškinti kiek dažnai respondentės laikosi dietos.
  2. Ištirti, kiek laiko efektyvi dieta?
  3. Palyginti dietos efektyvumą sportuojančių ir nesportuojančių respondenčių atžvilgiu.
  4. Išanalizuoti dietos laikymosi sezoniškumą.
  5. Išsiaiškinti respondenčių nuomonę apie dietas.

Tyrimo metodas:

  1. Anketinė (anoniminė) apklausa vykdoma raštu.

Turbūt apie jokį kitą sveikatos rūpestį nėra tiek daug įvairios informacijos, kaip apie nutukimą. Tačiau nepaisant to, sveikatos specialistai skambina pavojaus varpais: dietų laikymasis – naujoji epidemija.

Esant nutukimui būtina tikrintis sveikatą, nes iš tiesų nutukimą galėjo lemti tam tikri sveikatos sutrikimai (pvz., skydliaukės ligos), tuomet svarbiausia būtų gydyti ligas bei konsultuotis su medikais dėl svorio reguliavimo. Dauguma nutukusių ar viršsvorį turinčių žmonių kenčia dėl diabeto, išeminės širdies ligos. Nutukimas siejamas su padidėjusia rizika susirgti vėžiu. Nesant ligų, kurios gali būti laikomos tiesiogine nutukimo priežastimi, neįmanoma svorio mažinti kitais būdais, kaip tik keičiant mitybos ir judėjimo įpročius.

Daugiau nei 70 proc. lietuvių genetiškai linkę į nutukimą, o tai reiškia amžiną kovą su savo svoriu bei skanesniu ir sotesniu maistu. Moterys laikosi dietų, vyrai alina save sporto salėse. Tačiau kartais tai baigiasi žymiai liūdniau - nusivylimu savo kūnu, valgymo sutrikimais ar depresija.

Daugybė žmonių kovoja su savo prigimtini, norėdami suliesėti, atitikti žurnalų viršelių primetamus grožio idealus, vis dėlto, kai kuriems šie bandymai baigiasi labai rimtais. Juk savanoriško badavimo metu ne tik pastebimai susilpnėja imunitetas ir paūmėja praktiškai visos lėtinės ligos, bet dar gali atsirasti ir naujų negalavimų. Pavyzdžiui, kepenų ir virškinimo sistemos veiklos sutrikimų ar net dar rimtesnių sveikatos problemų. Dažnai tai baigiasi ir mirtimi.

Yra apskaičiuota, kad bet kuriuo momentu maždaug 40% moterų ir 20% vyrų laikosi dietos. Per gyvenimą maždaug 50% vyrų ir 75% moterų yra tai išmėginę. Nors moterys yra linkusios išbandyti didesnę dietų įvairovę, tačiau tiek antsvoris, tiek nutukimas plinta tarp abiejų lyčių. Šiek tiek daugiau negu 30% besilaikančiųjų dietos šalia kitų svorio metimo pastangų vartojo maisto papildus. Nepaisant to, kaip buvo skatinamas svorio metimas, pasitenkinimo šiomis dietomis lygis yra žemas. Vieno mokslininko tyrimo išvada – tik 17% apklaustųjų buvo patenkinti išbandytomis dietomis.

Dietos laikymasis yra ne vien tik svorio metimas, bet ir sveikatos gerinimas. Apie 70% besilaikančiųjų dietos siekė pagerinti sveikatą. Vieno JAV mokslinio tyrimo (Žmonių maisto suvartojimo tęstinis tyrimas, 1994 – 1996) metu buvo gauta išvada, kad maždaug 71% žmonių laikosi dietos siekdami pagerinti savo sveikatą, o apie 50% – norėdami numesti svorio.

Nenuostabu, kad knygos apie svorio metimą ir dietas yra populiarios. Ironiška, bet knygų apie dietas populiarumas sukėlė svorio augimą, bet ne kritimą. Šiuo metu amerikiečiai išleidžia daugiau svorio reguliavimui ir kontrolei nei europiečiai (154$ ir 125$ vienam žmogui per metus).


Turinys

  • 1.Įvadas
  • 2.Problema
  • 3.Aktualumas
  • 4.Keliami klausimai
  • 5.Uždaviniai
  • 6.Tyrimo metodas.
  • 7.Anketa
  • 8.Išvados

Reziumė

Autorius
laumegrazuole
Tipas
Tyrimas
Dalykas
Viešasis administravimas
Kaina
€2.03
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 23, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai

Naujosios viešosios vadybos įtaka Lietuvoje

Viešasis administravimas Referatas gintaryta
TIKSLAS: supažindinti su NVV įtaka Lietuvoje UŽDAVINIAI:1. Pristatyti naująją viešąją vadybą, 2. Naujosios viešosios vadybos požiūrį3. Kilmę4. NVV ypatybes...