Širdies ir Kraujagyslių ligų rizikos veiksniai sergančiųjų reumatinėmis ligomis ir sveikų žmonių grupėse

8 psl. / 1459 žod.

Ištrauka

Širdies ir kraujagyslių ligos yra nepaprastai aktualios šiomis dienomis. Pagal mirštamumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuva užima vieną pirmaujančių vietų Europos Sąjungoje (ES), tai įrodo 2010m Europos komisijos paskelbto tyrimo rezultatai.

Širdies ir kraujagyslių ligas gali sukelti įvairūs veiksniai – didelis stresas, nesubalansuota mityba(1), rūkymas, fizinio aktyvumo stoka, tačiau didelę įtaką tam daro ir įgimtos ligos. (2) Manoma, kad reumatinės ligos gali būti susijusios su širdies ir kraujagyslių ligų veiksniais, todėl padidėja rizika pastarosiomis sirgti. (3) Viena iš priežasčių, kodėl reumatoidinis artritas gali būti glaudžiai susijęs su ateroskleroze ir kitomis širdies ir kraujagyslių ligomis yra lipidų metabolizmo pasikeitimas organizme. Šiuo atveju pasikeičia lipidų savybės, kurios lemia aterosklerozės formavimąsi organizme. Ypatingai didelę reikšmę tam gali turėti didelio tankio lipoproteinų pokyčiai, nes jie yra susiję su širdies apsauginėmis funkcijomis. (4)

Norint išvengti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų būtina žinoti jų riziką skatinančius veiksnius bei keisti gyvenimo būdą, jeigu jis yra žalingas. (5)

Mokslinio darbo tikslas: įvertinti širdies kraujagyslių ligų rizikos veiksnius tarp sergančiųjų reumatinėmis ligomis ir sveikų asmenų.

Mokslinio darbo uždaviniai:

  1. Apibūdinti ištirtus asmenis pagal demografinius, gyvensenos ir klinikinius požymius.
  2. Palyginti sergančiuosius reumatinėmis ligomis ir sveikus asmenis pagal demografinius, gyvensenos ir klinikinius požymius.
  3. Palyginkite tris sergančiųjų grupes tarpusavyje pagal demografinius, gyvensenos ir klinikinius požymius.
  4. Įvertinti ryšį tarp bendro cholesterolio kiekio ir mažo tankio cholesterolio visiems tirtiems asmenims.

Reziumė

Autorius
ramunnem
Tipas
Tyrimas
Dalykas
Medicina
Kaina
€1.55
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 23, 2018
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai