Ką reikėtų daryti, kad lietuvių kalba būtų prestižinė, plačiai vartojama kultūroje, mene, moksle ir neliktų tik buitine namų kalba?

4 psl. / 1003 žod.

Ištrauka

Visiems žinoma, kad lietuvių kalba yra viena seniausių ir mažiausiai pakitusių indoeuropiečių atšakos kalbų. Tačiau nuo seno mūsų kalba buvo tobulinama, kito bei plėtėsi žodynas, formavosi taisyklės. Įvairūs žymūs kultūros atstovai įnešė didžiulį savo vargo įnašą į mūsų kalbą, tad lietuvių kalba tapo pakankamai moderni ir tinkanti vartoti. Tačiau pasaulis nuolatos keičiasi, tad ką turime daryti, kad kalba ir toliau išliktų bei būtų vartojama? Manau, kad lietuvių kalba yra pakankamai prašmatni ir tinkama naudoti įvairiose srityse, tačiau reiktų nepamiršti jos tobulinti, kartu su tobulėjančiu pasauliu.

Visų pirma, turime vengti netinkamų ir nepritampančių naujadarų bei saugoti kalbos savitumą. Aplink mus kuriasi ir atsiranda vis daugiau dar nematytų ar neatpažintų reiškinių ar daiktų. Žinoma, kad tai reikia kaip nors pavadinti. Tačiau šis darbas ne visuomet būna atliktas tinkamai. Dažnai kalbininkų sukurtas žodis nepritampa kalboje dėl įvairių priežasčių. Žodis gali būti per sudėtingas vartoti, nelogiškos darybos ar neatitinkantis žmonių lūkesčių. Tačiau taip pat viena iš kliūčių gali būti žodžio reikšmę jau užėmusi svetimybė.


Turinys

  • Įžanga
  • I dėstymo pastraipa — naujadarai
  • II dėstymo pastraipa — barbarizmai bei svetimybės
  • III dėstymo pastraipa — kalbos savitumas
  • Apibendrinimas

Reziumė

Autorius
jeiizy
Tipas
Rašinys
Dalykas
Kalbos kultūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 21, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Kalbos kultūros konspektas

Kalbos kultūra Konspektas 2014 m. ripkute
Konspekte išanalizuotos pagrindinės kalbos kultūros leksikos klaidos. Pateikta po vieną teisingą sakinį ir vieną nevartotiną.

Kalbos kultūra: LNK pokalbių laidos

Kalbos kultūra Tyrimas 2015 m. džeineta
VU Ekonomikos fakultete 2015 metais pristatytas struktūrizuotas kalbos kultūros tyrimas: LNK pokalbių laidos "Diagnozė. Valdžia" kalbos klaidų analizė. Gautas maksimalus įvertinimas. Griežta struktūra,...

Kalbos kultūros projektas

Kalbos kultūra Referatas 2016 m. ievutukas
Įvairių žodžių ir terminų vartojimo klaidos iš internetinių šaltinių, laikraščių, tv ir radijo laidų bei jų ištaisymas.