Naujažodžiai – dažnai nesantaikos akmenys: kalbininkai siūlo žodį, visuomenė piktinasi (kalbininkė J. Zabarskaitė). Pateikite tokių nesantaikos pavyzdžių. Kuo ir kodėl jie neįtiko visuomenei?

4 psl. / 951 žod.

Ištrauka

Šiandieniniame pasaulyje gyvenimas vystosi ir progresuoja vis didesniais žingsniais. Keičiasi ne tik kasdienės rutinos tempas, bet ir įvairių technologijų, bei reiškinių atsiradimas ir kūrimas. Toks spartus pasaulio vystimasis reikalauja ir kalbos, kuria pavadiname naujus kūrinius, prisitaikymo. Būtent dėl to tiek žmonės, tiek kalbininkai kuria ir vartoja įvairius naujadarus. Tačiau žmonių nuomone ne visuomet sutampa su kalbininku ir kartais tai įsivysto net į nesantaiką. Žmonės dažnai linkę vartoti jiems jau įprastu tapusį žodį, kai tuo tarpu kalbininkai nori jį pakeistu su lietuviška versija. Toks dažnas nuomonių nesutapimas sukelia įtampą tarp kalbininkų ir visuomenės, kurie retai kada prieina kompromisą. Savo kalboje panagrinėsiu šių nesutarimų priežastis, bei pateiksiu keletą jų pavyzdžių.


Turinys

  • Įžanga
  • I. Naujažodžių kilmė ir reikšmė
  • II. Žodis "grafitas"
  • III. Kalbos racionalumas ir nauji dariniai
  • Apibendrinimas

Reziumė

Autorius
jeiizy
Tipas
Rašinys
Dalykas
Kalbos kultūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 21, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Kalbos kultūros konspektas

Kalbos kultūra Konspektas 2014 m. ripkute
Konspekte išanalizuotos pagrindinės kalbos kultūros leksikos klaidos. Pateikta po vieną teisingą sakinį ir vieną nevartotiną.

Kalbos kultūra: LNK pokalbių laidos

Kalbos kultūra Tyrimas 2015 m. džeineta
VU Ekonomikos fakultete 2015 metais pristatytas struktūrizuotas kalbos kultūros tyrimas: LNK pokalbių laidos "Diagnozė. Valdžia" kalbos klaidų analizė. Gautas maksimalus įvertinimas. Griežta struktūra,...

Kalbos kultūros projektas

Kalbos kultūra Referatas 2016 m. ievutukas
Įvairių žodžių ir terminų vartojimo klaidos iš internetinių šaltinių, laikraščių, tv ir radijo laidų bei jų ištaisymas.

Kalbos kultūros klaidos

Kalbos kultūra Prezentacija 2017 m. balionas
Lietuvių kalbos kultūros prezentacija apie dažniausias klaidas, daromas ir blogai vartojamas mūsų kalboje.