Aktyvumo ir dėmesio sutrikimą turintys vaikai - nesuprasti ir atstumti

10 psl. / 2435 žod.

Ištrauka

Šiandieninėje visuomenėje labai daug kalbama apie vaikų teises, viešai skelbiama, kaip mokylose rūpinamasi vaikais, kaip atsižvelgiama į kiekvieną vaiką, jo poreikius ir gabumus. Tačiau ar tai tiesa? Manau, ne vienas sutiktų, kad tos gražios vizijos ir uždaviniai užrašyti mokyklų dokumentuose yra tik tušti pažadai, kuriuos išpildyti yra sunkiau nei gali atrodyti. Jose taip pat teigiama, kad atsižvelgiama į vaiko individualumą, tačiau kodėl vaikai turintys elgesio sutrikimų dažniausiai yra atstumti ir smerkiami? Vietoj to, kad jiems būtų suteikta pagalba ir atitinkamas ugdymas. Tai ypač aktuali problema, kadangi vaikų turinčių šių sutrikimų vis daugėja.

Elgesio ir emocijų sutrikimai/sunkumai grupei priklauso įvairaus požymių sutrikimai. Vienas iš dažniausiai pasitaikančių šios grupės sutrikimų yra aktyvumo ir dėmesio sutrikimas (ADS). Aktyvumo ir dėmesio sutrikimas (angl. Attention deficit/hyperactivity disorder, ADHD) yra vienas dažniausių ir sunkiausių vaikų ir paauglių elgesio sutrikimų, nustatomas 3–11 proc. vaikų bendroje populiacijoje, jo paplitimas nuolat didėja (D. Leskauskas 2004). Aktyvumo ir dėmesio sutrikimas neigiamai veikia vaikų pažintinę ir psichosocialinę raidą. Bet koks pašalinis dirgiklis ima trukdyti susikaupti, priimti teikiamą informaciją, pačiam atlikti užduotis. Vaikai, turintys ADS dažnai yra impulsyvūs, jų neapgalvotas elgesys provokuoja nemalonias ir keblias situacijas bendraujant su bendraamžiais, tėvais ir pedagogais. Dėl šių priežasčių vaikui kyla daug problemų, o pedagogai ir tėvai nevisada žino, kaip padėti tokiems vaikams. Mano nuomone, labai svarbu šį sutrikimą nustatyti kuo anksčiau ir suteikti reikiamą gydymą ir ugdymą, kad vaikas galėtų tinkamai augti, be sunkių pasėkmių ateityje.

Esė tikslas – išnagrinėti aktyvumo ir dėmesio sutrikimo poveikį ir atsiradimo priežastis bei kaip padėti vaikams turintiems šį sutrikimą.Esė uždaviniai• Išsiaiškinti, kas yra aktyvumo ir dėmesio sutrikimas, kokios yra pagrindinės atsiradimo priežastys;• Pateikti ir paaiškinti aktyvumo ir dėmesio sutrikimo profilaktiką ir gydymo galimybes;• Argumentuotai ir aiškiai išreikšti savo nuomonę, pateikti aiškius ir informatyvius faktus bei įžvalgas aktyvumo ir dėmesio sutrikimo tema.


Turinys

  • ĮVADAS
  • 1 skyrius. Aktyvumo ir dėmesio sutrikimo samprata
  • 2 skyrius. Aktyvumo ir dėmesio sutrikimo atsiradimo priežastys
  • 3 skyrius. Kokie yra aktyvumo ir dėmesio sutrikimo požymiai?
  • 4 skyrius. Kaip padėti vaikams turintiems aktyvumo ir dėmesio sutrikimą?
  • Išvados
  • Literatūros sąrašas

Reziumė

Autorius
anila
Tipas
Rašinys
Dalykas
Pedagogika
Kaina
€2.21
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lap 4, 2015
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai