Aktyvieji mokymo metodai užsienio kalbų pamokose

11 psl. / 1787 žod.

Ištrauka

Mes gyvename įvairių socialinių, ekonominių, politinių lūžių metu. Stebime pasaulinio vienijimosi, bendradarbiavimo įvairiose srityse tendenciją. Taigi dabartinis mokinys ateityje bus įtraukiamas į vis glaudesnius tarpusavio santykius ir kuo toliau tuo labiau priklausys nuo kitų. Tokiu metu mokytojai atlieka labai svarbų vaidmenį. Bet ar gali mokytojas sudominti vaikus tokiais paprastais dalykais kaip darbas klasėje ir knygų skaitymas dabar, kai vaikai auga apsupti kompiuterių, vaizdo žaidimų ir stereotelevizorių? Galima turėti geriausių ketinimų ir mokymo įgūdžių, bet jeigu mokiniai nebus tinkamai nusiteikę mokytis, jų žinių įgijimo laipsnis bus labai nedidelis.

Mokinių apklausos, moksliniai tyrimai rodo, kad mokiniams ypač nepatinka tradiciškai vedamos pamokos, nes toks dėstymas vienodas, nuobodus. Iki šiol labai daug mokytojų iš esmės stengiasi mokiniams suteikti kuo daugiau informacijos. Dabartinės mokymo programos sudaro galimybę taikyti naujoviškus metodus, kurie skatina mokinių savarankiškumą, loginį mąstymą, aktyvų dalyvavimą ugdymo procese. Šiandienos mokyklai turi rūpėti ugdyti visapusišką žmogų, o ne vien perteikti jam žinias.

Ugdymo metodai yra ne mažiau reikšmingas pedagoginio darbo veiksnys nei pats ugdymo turinys. Nėra ir negali būti universalaus, kiekvienam mokytojui ir mokiniui tinkančio metodo. Mokytojas pagal savo prigimtį ir gebėjimus renkasi tokius metodus, kurie padėtų geriausiai pasiekti ugdymo tikslus bei uždavinius. Jei jam pačiam patogus metodas nepadeda skleistis kiekvieno mokinio individualybei, tenka ieškoti kito ar permodeliuoti tą patį metodą.

Dirbant aktyviais mokymo metodais, mokytojai turi gebėti kelti klausimus, padėti mokiniams išmokti vesti derybas. Mokytojai privalo gebėti kontroliuoti klasę. Jie turi mokėti bendradarbiauti su mokiniais, kai dėl to, ko mokomasi, galima ginčytis. Mokytojai turi būti lankstūs, mokėti apibrėžti mokymosi tikslus ir leisti mokiniams patiems atrasti, kaip mokytis.

Mokytojams, kurie yra linkę remtis vien labiausiai žinomais ugdymo metodais gresia pavojus tapti nuobodžiais. Taigi, kuo įvairesni mokymo būdai, tuo labiau sužadinamas mokinių domėjimasis dėstomu dalyku, tuo pačiu išauga mokymosi motyvacija. Geriausia pamoka yra ta, kurioje mokytojas jaučia palikęs dalelę savęs, o mokinys – suradęs save.

Šiame darbe pateiksiu keletą aktyvių mokymosi metodų, kurie paskatins mokinius aktyviai dalyvauti pamokoje, sužadins norą mokytis, o mokytojoms bus puikus pagalbinikas organizuojant ugdymo veiklą.


Turinys

  • 1. Įvadas3
  • 2. Mokinių mokymosi veiklos aktyvinimas4
  • 3. Kalbos ir komunikacinių gebėjimų mokymo žaidimai5
  • 4. Žaidimai žodynui lavinti6
  • 5. Ankstyvojo užsienio kalbos mokymo metodai8
  • 6. Internetinės nuotodos10
  • 7. Naudota litaratūra11

Reziumė

Autorius
lauriuskia
Tipas
Referatas
Dalykas
Edukologija
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 14, 2016
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
11 psl.

Susiję darbai

Socioedukacinio darbo su šeima metodai

Edukologija Referatas 2013 m. justille
Darbas įvertintas aukščiausiu balu. Kiekvienas skyrius turi apibendrinimus, išsamiai pateiktos referato išvados. Įvadas pagrindžia darbo aktualumą.

Mokymosi proceso valdymas

Edukologija Referatas ugneciu7
Mokymasis – ko ne visą gyvenimą trunkantis reiškinys: mokomės vaikščioti, kalbėti, mokomės jausti, gyventi ir galiausiai nepaliaujamai mokomės mokytis. Pati mokymosi pradžia, kaip...