Kauno ir Tauragės apskričių žemės fondo sudėties palyginimas

14 psl. / 2597 žod.

Ištrauka

Visa LR teritorijoje esanti žemė sudaro LR žemės fondą ir užima 6530 tūkst. ha plotą. Šis žemės fondas skirstomas pagal pagrindinę tikslinę žemės naudojimo paskirtį ir žemės naudmenas.

Pagrindinė tikslinė žemės naudojimo paskirtis reiškia, kad yra nustatyta konkreti pagrindinė atitinkamų kategorijų žemių naudojimo paskirtis, pagal kurią turi būti naudojama tiek privati, tiek ir valstybinė žemė. Pagal pagrindinę tikslinę žemės naudojimo paskirtį LR žemės fondą sudaro: žemės ūkio paskirties žemė; miškų ūkio paskirties žemė; konservacinės paskirties (saugomų teritorijų ir kt.) žemė; kitos paskirties (gyvenamųjų vietovių ir kt.) žemė. Teritorijos, kurioms pagrindinė tikslinė žemės naudojimo paskirtis nenustatyta, priskiriamos laisvos valstybinės žemės fondui.

Žemės naudmenos – tai žemės plotai nuo kitų plotų besiskiriantis jiems būdingomis gamtinėmis savybėmis arba ūkinio naudojimo ypatumais. Pagrindinės žemės naudmenų rūšys: ariamoji žemė, sodai, pievos, natūralios ganyklos, miškai, medžių ir krūmų želdiniai, pelkės, pažeista žemė, užstatyta teritorija, keliai, vandenys, kita nenaudojama žemė.

Kiekvienos kategorijos žemės sudėtį, naudojimo teisę, sąlygas ir tvarką reguliuoja Žemės įstatymas ir kiti specialieji įstatymai bei Vyriausybės nutarimai.

Taigi LR žemės fondas susideda iš privačios ir valstybinės žemės. Tai pagal Konstituciją žemė, miškai, vandenys nuosavybės teise gali priklausyti LR piliečiams ir valstybei. Privačią žemę valdo ir ja disponuoja jos savininkai, o valstybinę žemę valdo ir ja disponuoja tam tikros valstybės institucijos.

Tikslas: palyginti X (Kauno) ir Y (Tauragės) apskričių žemės fondo sudėtį, naudojantis statistine informacija (www.nzt.lt).

Uždaviniai:

1. Aprašyti bei palyginti duotų apskričių ekonominę, socialinę ir kultūrinę situaciją;

2. Aprašyti LR žemės fondą 2012 metų duomenimis;

3. Palyginti duotų apskričių žemės fondo sudėtį 2012 m. duomenimis;

4. Palyginti duotų apskričių žemės fondo sudėtį 2010 m. ir 2011 m. duomenimis, lyginant tas pačias apskritis tarpusavyje.


Reziumė

Autorius
dovil
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 19, 2016
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
14 psl.

Susiję darbai

Gyvenimo lygio palyginimas Lietuvoje ir Vokietijoje

Ekonomika Referatas 2013 m. grigdanga
Gyvenimo lygio užtikrinimas pasaulyje yra vienas iš žmonijos raidos veiksnių, kurį reglamentuoja svarbūs tarptautiniai dokumentai. Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje, priimtoje Jungtinių tautų Organizacijos...