Kaip baudžiava paveikė lietuvių mentalitetą? Savo įžvalgas pagrįskite lietuvių literatūros pavyzdžiais

2 psl. / 969 žod.

Ištrauka

Baudžiava Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje įsigalėjo pamažu – maždaug nuo 13 a. iki 16 a. vidurio – ir buvo be galo skaudi patirtis mūsų tautos istorijoje. Žemę priverstinai ir veltui turėjo dirbti valstiečiai baudžiauninkai, dažniausiai neturintys jokių teisių, o ypač teisės palikti savo ponus. Baudžiauninkų padėtis nedaug skyrėsi nuo vergų padėties, ir žmonės vietoj dabar įprastos „baudžiavos“ dažniau sakydavo „vergystė“. Istorikas Simonas Daukantas šiuos žodžius vartojo kaip sinonimus. BaudžiauninkaisLietuvojebuvo paversti ne vergai,kaip daugelyje šalių, suteikiant jiems minimalias teises, o laisvieji valstiečiai – jų teises ir laisvę maksimaliai apribojant. Todėl nenuostabu, kad tai keitė ir iki tol vyravusį lietuvių tautos mentalitetą. Mentalitetas – tai individo ar žmonių grupės galvosena, mąstymo, suvokimo būdas. Savo kalboje bandysiu išanalizuoti, kaip keitėsi lietuvių mentalitetas baudžiavos laikotarpiu.


Reziumė

Autorius
godaa7
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgp 27, 2015
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Teigiama, kad plintant globalizacijai tokių mažų tautinių kalbų, kaip lietuvių kalba, struktūra ir kokybė neišvengiamai pasikeis – svarbu, kad kalbos pavadinimas išliktų ir kad turėtume su kuo tapatintis (kalbininkas G. Subačius). Įvertinkite tokį požiūrį. Savo mintis pagrįskite pavyzdžiais.

Literatūra Rašinys ABC12345
Kalbininkas G. Subačius teigė, jog dėl globalizacijos lietuvių kalbos kokybė pasikeis, tačiau yra svarbu kad pavadinimas išliktų ir kad turėtume su kuo tapatintis....