Kaip vaizduojami tėvų ir vaikų santykiai lietuvių literatūroje? Atsakymą pagrįskite lietuvių literatūros pavyzdžiais (Šatrijos Ragana, Biliūnas, J. Aputis, B. Vilimaitė)

3 psl. / 892 žod.

Ištrauka

Modernėjant lietuvių literatūrai, kūriniuose vis daugiau dėmesio buvo skiriama ne tik individo vidiniams potyriams, bet ir žmonių tarpusavio santykiams aptarti. Kiekvienam rašytojui didelę įtaką darė Pirmojo Pasaulinio karo įvykiai, po kurių vieni kūrė prisimindami savo nerūpestingą vaikystę, o kiti jaunystę, kupiną įvairiausių išbandymų. Taigi įdomu, kaip to meto lietuvių autorių  kūriniuose  buvo vaizduojami tėvų ir vaikų santykiai?

Tėvų ir vaikų santykiai – tai viena iš tų temų, į kurias kiekvienas rašytojas žvelgė skirtingai, iš savos pozicijos, akcentuodamas vis kitus jos aspektus, problemas, savaip ją perteikdamas bei kurdamas vis kitokį, savitą įspūdį. Pavyzdžiui 20 amžiuje, po savo mamos mirties, rašytoja neoromantikė Šatrijos Ragana, norėdama bent prisiminimais grįžti į šviesią vaikystę, kai nebuvo karo, savo kūrinyje - apysakoje „Sename dvare“ aprašo glaudžius šeimos narių ryšius. Kūrinyje vaizduojamas smulkiosios Žemaitijos bajorų šeimos, gyvenančios nedideliame dvare gyvenimas, gražūs motinos ir vaikų ryšiai. Pagrindinė kūrinio veikėja Mamatė (mama) yra rūpestinga bei mylinti vaikus, ji nuolatos stengiasi skirti jiems kuo daugiau dėmesio, nes nori, kad vaikai užaugtų dori ir nebūtų tokie kaip daugelis – nerūpestingi, negerbiantys suaugusiųjų bei niekuo nesidomintys. Apysakoje rašytoja atskleidžia ir parodo ypač šiltus santykius bei glaudų ryšį tarp Mamatės (mamos) ir dukros Irutės. Mamos ir dukros santykiai paremti meile, draugyste, tarpusavio pasitikėjimu bei rūpesčiu. O kūrinyje juos geriau pajusti padeda tai, kad viskas pasakojama dukros asmeniu, atskleidžiant šiltus jos jausmus savo motinai. Irutė jaučia džiaugsmą būdama su mama, bijo ją prarasti, o nusiramina tik motinos apkabinta. Mamatė (mama) neretai paguodžia ir nuramina nerimo ar liūdesio kankinamą Irutę, pasakoja jai apie paprastuose dalykuose glūdinčius gilesnius dalykus.


Reziumė

Autorius
sankub
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 12, 2019
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai

XX a. pabaigoje svarstyta: lietuvių literatūroje nėra tikros moters, gal dėl to vis grįžtame prie Šatrijos Raganos, užčiuopusios pradinę stadiją intelektualios, visuomeniškos, turinčios vidinį gyvenimą moters (literatūrologė V. Kelertienė). Ar atsirado tikrų moterų XXI a. lietuvių literatūroje? Savo požiūrį pagrįskite pavyzdžiais

Literatūra Rašinys magnetism
Temoje iškeltas klausimas iš tiesų verčia susimąstyti, tačiau ne vien apie tai, ar XXIa. lietuvių literatūroje atsirado tikrų moterų. Tam, kad galėtume kalbėti...