Patologinė fiziologija

87 psl. / 32481 žod.

Ištrauka

Kepenų nepakankamumas

Kepenų nepakankamumui (KN) būdingi aukščiau išvardytų funkcijų sutrikimai, kurie vėliau gali ilgam stabilizuotis, išnykti arba progresuoti. • Tai sindromas, kai kepenys nebeatlieka savo funkcijų. Tokiu atveju kepenys nebeišvalo kraujo ir nuodingi produktai patenka į sisteminę kraujotaką, užnuodydami visą organizmą, ypač smegenis.

  • KN lemia kepenų histologiniai, taip pat humoraliniai pakitimai, kurie atsiranda dėl hepatocitų citolizės ir kepenų nekrozės.

Požymiai:

Gelta. Kepenų gaminamas bilirubinas patenka į kraują bei audinius. Pagelsta ligonio oda, gleivinės, akių obuoliai.

  • Ascitas - tai skysčio sankaupa pilve. Dažniausiai ascitas pasireiškia lėtinių kepenų ligų atveju. Dėl kepenų patologijos kraujas susilaiko vartų venoje, bei visame jos baseine. Dėl didelio slėgio kraujo plazma sunkiasi pro vartų venos sieneles ir kaupiasi pilve. • spaudimo padidėjimas vartų venos baseine sukelia įvairių organų varikozes. Šios venos išlenda į gleivinių bei odos paviršių, pažeidžiama jų sienelė. Dėl menkiausio pažeidimo, iš šių venų pradeda kraujuoti. Sergantysis dažnai vemia, tuštinasi krauju, kartais gali visiškai nukraujuoti. • Galutinė ir sunkiausia sindromo stadija - hepatinė encefalopatija. Tai - smegenų pažeidimas. Iš pradžių ligonis greit nuvargsta, tampa mieguistas, sutrinka intelektualiniai gebėjimai. Vėliau pasireiškia neurologiniai simptomai: sutrikusi kalba, pusiausvyra, traukuliai. • Galutinis encefalopatijos laipsnis - vadinamoji kepenų koma.

Kepenų nepakankamumas yra esminiai ekskrecijos, kraujagyslių ir hepatocitų funkcijos sutrikimai.


Reziumė

Autorius
asteria988
Tipas
Konspektas
Dalykas
Medicina
Kaina
€3.63
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 20, 2022
Publikuotas
2020 m.
Apimtis
87 psl.

Susiję darbai

Patologinės fiziologijos konspektas

Medicina Konspektas learner
Puikiai parašytas konspektas patologinei fiziologijai. Aptariami visi svarbiausi turinyje nurodyti klausimai. Labai tvarkingas, todėl lengva skaityti ir mokytis.

Kelio sąnario anatomija, patologija, fiziologija

Medicina Prezentacija 2013 m. pampuska
—Kelio sąnarys (articulatio genus) yra didžiausias sąnarys žmogaus kūne pagal sąnarini paviršių plotą ir kapsulės dydį. Šis sąnarys turi 2 laisvės laipsnius: lenkimą...