Diuretikai

5 psl. / 1712 žod.

Ištrauka

ACETAZOLAMIDAS

Farmakodinamika: sukelia silpną diurezinį poveikį. veikimo mechanizmas susijęs su Na+ jonų ir H+ jonų, tiekiamų anglies rūgštis, mainų slopinimu. sukelia metabolinę acidozę. gali labai sutrikti medžiagų apykaita. Farmakokinetika: gerai absorbuojamas iš virškinimo trakto. patenka į daugelį audinių. Daugiausia eritrocituose, kraujo plazmoje ir inkstuose, mažiau - kepenyse, raumenyse, akyse ir CNS. Audiniuose nesikaupia. Nemetabolizuojamas

išsiskiria pro inkstus nepakitęs.

Glaukomos gydymas. Tinka epilepsijai gydyti.

Padidėjęs jautrumas veikliajai ar pagalbinei medžiagai, sulfamidams; Serume sumažėjusi natrio ir/arba kalio koncentracija; Sutrikusi inkstų ir kepenų veikla; Antinksčių nepakankamumas; Hiperchloremine acidozė; Lėtinė dekompensuota uždaro kampo glaukoma; Hiperkalciurija.

Gali pasireikšti: Stivenso ir Džonsono sindromas, Lyell sindromas, žaibiška kepenų nekrozė, agranulocitozė, aplazinė anemija ir hemoraginė diatezė. gali didinti acidozę. šarmina šlapimą.

Nėsčiosioms, žindančioms vartoti negalima. Prasiskverbia per placentą ir patenka į motinos pieną.

Nervų sistemos, Ausų ir labirintų, Virškinimo trakto, Inkstų ir šlapimo takų, Metabolizmo ir mitybos, Akių, Kepenų, tulžies pūslės ir latakų, Odos ir poodinio audinio, Kraujo ir limfinės sistemos sutrikimai.

Nevartoti kartu: folio rūgšties antagonistų, vaistinių preparatų nuo diabeto ir geriamųjų antikoaguliantų. Acetilsalicilo r. preparatais nuo traukulių. karboanhidrazės inhibitoriais. Širdies glikozidais.

Nuo 250 iki 1000 mg lygiomis dalimis per 2‑4 k per parą.


Literatūros sąrašas

https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/medications


Reziumė

Autorius
di2000
Tipas
Konspektas
Dalykas
Medicina
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 7, 2023
Publikuotas
2023 m.
Apimtis
5 psl.

Susiję darbai