Lininių audinių projektavimas

30 psl. / 1968 žod.

Ištrauka

Tekstilės gaminys gali būti sudarytas iš plaukelių masės, vieno siūlo, vienos ar kelių tarpusavyje tam tikru būdu sujungtų siūlų sitemų. Pagal gamybos būdą tekstilės medžiagos skirstomos į šešias grupes: audinius, mezginius (trikotažą), pintus gaminius, tiulius, tinklus, neaustines medžiagas.
Audiniai – vienas saniausių žmogaus veiklos produktų. Pagal audinių gamybos technologijos tobulumą, jų sandaros bei išvaizdos įvairovę sprendžiama apie tam tikros civilizacijos gamybos lygį.
Audimas, kaip amatas ir liaudies meno šaka, Lietuvoje turi senas tradicijas. Lietuvos teritorijoje II – IV a. kapinynuose randama aprangai skirtų dvinyčių ir trinyčių audinių liekanų, IX – XIII a. kapinynuose – juostų bei drabužių elementų, išaustų kvadratinėmis lentelėmis (kasiniuose aptikta ritualinės paskirties žalvarinių bei gintarinių lentelių su skylutėmis kampuose metmenims suverti ir žiotims sudaryti). XIV – XV a. lietuviški audiniai buvo žinomi ir Vakarų Europoje. Pavyzdžiui, kryžiuočių kronikose minimi lietuviški brangūs atlasiniai audiniai („pagoniškasis atlasas“).
Visi audiniai skirstomi į buitinius ir techninius. Plačiau taikomos dvi buitinių audinių kalasifikavimo sistemos:
1. Pagal standartus. Audinių kokybę reglamentuoja specialūs valstybiniai standartai (atskirai medvilninių, lininių, vilnonių ir šilkinių audinių). Rementis standartais, audiniai skirstomi į grupes pagal paskirtį, žaliavą, gamybos būdą, papildomą apdailą, pynimą. Kiekvieną grupę sudaro sudaro tam tikras skaičius audinių artikulų. Artikulas – tai sutartinis kiekvieno audinio tipo žymėjimas, kai skiriasi vienas iš šių rodiklių: siūlų žaliava, jų ilginis tankis, tankumas arba audinio plotis.
2. Prekybinė sistema. Prekybinė audinių klasifikacija naudojama medvilninių, lininių, vilnonių ir šilkinių audinių kainynuose. Čia audiniai suskirstyti į grupes pagal kitokį principą, todėl audinių grupės standartuose ir kainynuose nesutampa. Grupės skirstomos į pogrupius, kuriuose, kaip ir klasifikacijoje pagal standartus, yra įvairių artikulų audinių.
Audinių standartai turi didelę reikšmę, nes jais nustatomi reikalavimai audinių kokybiai bei vartojimo savybėms. Be to, rementis standartais, galima geriau organizuoti masinę gamybą, optimizuoti technologinį procesą, mažinti gaminio savikainą.


Turinys

  • Įvadas4
  • 1. Lininiai audiniai5
  • 2. Darbo tikslas – užduotis6
  • 3. Darbo rezultatai6
  • 3.1 Pynimų projektavimas6
  • 3.2 Audinio parametrų projektavimas26
  • 3.3 Suprojekti darbužiai27
  • Išvados29
  • Literatūros sąrašas30

Reziumė

Autorius
martyna
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Dizainas ir technologijos
Kaina
€7.32
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgp 1, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
30 psl.

Susiję darbai

Automobilių garažo projektavimas

Dizainas ir technologijos Kursinis darbas 2010 m. mangustus
1.Elementų parinkimas ir išdėstymas 5 2.Plokštės projektavimas 6 2.1.Apkrovos 6 2.2.Efektų (įražų) apskaičiavimas 7 2.3.Plokštės storio ir armatūros skerspjūvio ploto apskaičiavimas 9 3.Šalutinės...

Ergonomiška darbo vieta, jos projektavimas

Dizainas ir technologijos Laboratorinis darbas 2009 m. some_sugar
Vienas ergonomikos mokslo tikslų – paversti žmogaus darbo vietą patogią ir nežalojančią jo sveikatos, t.y. ergonomišką. Šiuolaikiniame pasaulyje vis dažniau darbo vietose reikalaujama...

Gaminio kompiuterinis projektavimas (T150B161)

Dizainas ir technologijos Laboratorinis darbas 2015 m. simmot
Laboratorinis darbas Nr. 1 ŽMOGAUS KŪNO MATMENŲ TYRIMAS STATIKOJE IR DINAMIKOJE DARBO TIKSLAS: Įsisavinti žmogaus kūno matmenų tyrimo statikoje ir dinamikoje metodiką. DARBO...

Šilkinio audinio projektavimas

Dizainas ir technologijos Kursinis darbas 2017 m. rimac
Kursiniame projekte analizuojama šilkinių audinių savybės taip pat sukuriamas audinio kompiuterinis projektavimas, kuriame bus atliekamas audinio pynimo ir užtaisymo brėžiniai, siūlų žaliavos sudėties...