Nuolatinės ir kintamos srovės šaltiniai

6 psl. / 1382 žod.

Ištrauka

 Elektros srovė  yra:

  1. Nuolatinė elektros srovė .
  2. Kintamoji elektros srovė.

Nuolatinė elektros srovė – tai srovė, kurios stipris ir kryptys ilgai nekinta. Ji yra plačiai taikoma įvairiose technikos srityse: ryšio, automatikos ir signalizacijos įrengimuose, troleibusuose, elektrometalurgijoje ir kitur.

Nuolatinė srovė, skirtingai negu kintamoji srovė, turi du polius – neigiamą ir teigiamą. Tarp jų atsiranda potencialų skirtumas – tai yra įtampa. Abu elektros krūviai juda nuo teigiamo polio link neigiamo, nors realybėje yra atvirkščiai. Įrenginiai, kurie yra maitinami nuolatinės srovės šaltiniu, turi DC žymėjimą. 

Pagrindinis nuolatinės srovės šaltinis yra maitintuvai ir galvaniniai elementai (t. y. baterijos ir akumuliatoriai). Daug elektroninių įtaisų yra maitinama nuolatine srove. Be problemos ją galima  gauti per maitintuvus ir tiesintuvus, tiesiogiai iš elektrinio lizdo, kuriame plaukia kintamoji srovė.

Įrenginiams, maitinamiems nuolatine srove, labai svarbus yra tinkamas neigiamo ir teigiamo polio prijungimas. Netinkamai sujungus polius galime įrenginį visiškai sugadinti.

Laidai, kuriais teka nuolatinė srovė, yra žymimi raudona spalva – teigiamam potencialui – ir juoda – neigiamam potencialui. Jeigu abu laidai yra raudonos spalvos, brūkšnine linija yra pažymėtas vien tik  neigiamas potencialas. Dažnai maitintuvuose yra naudojamas kištukas,, kuriame išorinė pusė tai neigiamas potencialas, o vidinė – teigiamas.

Nuolatinės srovės šaltiniai yra akumuliatoriai it baterijos

Skiriamos šios baterijų ir akumuliatorių rūšys:

1. Automobiliams skirtos baterijos ir akumuliatoriai. Tai švino rūgštinės, nikelio kadmio ir kitos baterijos ir akumuliatoriai, naudojami automobilio apšvietimui, starterio ar variklio paleidimui.

2. Pramoninės baterijos ir akumuliatoriai. Tai švino rūgštinės, nikelio kadmio, nikelio geležies ir kitos baterijos ar akumuliatoriai, skirti naudoti tik pramonėje ar profesionalioje veikloje arba naudojami visų rūšių elektrinėse transporto priemonėse.


Reziumė

Autorius
jocaus420
Tipas
Laboratorinis darbas
Dalykas
Fizika
Kaina
€1.93
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lap 11, 2018
Publikuotas
2018 m.
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai

Nuolatinės srovės dėsningumai

Fizika Prezentacija simonaka
Elektros srovė Įtampa, srovės stipris Elektrinė varža Omo dėsnis grandinės daliaiLaidininkų jungimo būdaiŠaltinio elektrovaraOmo dėsnis uždarai grandinei

Elektros srovės šaltiniai

Fizika Prezentacija 2013 m. geminish
**PUIKIAI ĮVERTINTAS DARBAS** LABAI DAUG INFORMACIJOS. Smulkiai aprašomi galvainiai elementai, elektros mašinos, generatoriai, akumuliatoriai.

Nuolatinės ir kintamos įtampos gavimas

Fizika Laboratorinis darbas 2018 m. jocaus420
Paprastąją nuolatinės elektros srovės grandinę sudaro tokie konstrukciniai elementai: įtampos šaltiniai, jungiamieji laidai ir vartotojas. Bendruoju atveju vartotojas vadinamas elektrine varža. Jei srovės...