Vienfazis dvipusis valdomas lygintuvas

13 psl. / 1142 žod.

Ištrauka

Darbo tikslas: Susipažinti su vienfazio dvipusio valdomo lygintuvo veikimu ir charakteristikomis.

Darbo aprašymas: Valdomais vadinami tokie lygintuvai, kurių išėjimo įtampa ir srovė gali būti keičiama lygintuvo puslaidininkinių ventilių pagalba. Didelės galios valdomuose lygintuvuose ventiliais paprastai būna tiristoriai (1pav.). Tiristorių atidarymą reikiamu laiko momentu valdo valdymo grandinė (VG). VG formuoja valdymo impulsus, kurie yra paduodami į tiristoriaus valdymo elektrodą. Jei tuo metu tarp tiristoriaus anodo ir katodo yra prijungta tiesioginė įtampa, jis yra atidaromas. Skaičiavimuose ventilių atidarymo momentas išreiškiamas valdymo kampu α.

Čia ta – ventilio atidarymo momentas, skaičiuojamas nuo tiesioginės maitinimo įtampos periodo pradžios, T – maitinimo įtampos periodo trukmė. Dvipusio lyginimo lygintuvuose su viduriniąja transformatoriaus atšaka ventilių VD1 ir VD2 valdymo kampas skiriasi puse periodo.

Paprastai tiristoriui atidaryti pakanka vieno trumpo, bet pakankamo galingumo (amplitudės) valdymo impulso. Atsidariusio tiristoriaus valdymo impulsas nebeveikia. Užsidaro tiristorius savaime, kai juo tekanti srovė pasidaro mažesnė už išsijungimo srovę IFmin.

Kai tiristoriaus grandinėje yra induktyviųjų elementų, jam atidaryti naudojami ne pavieniai valdymo impulsai, o impulsų serijos. Tai yra daroma tam, kad užtikrinti jo patikimą atsidarymą, esant srovės ir įtampos fazių tarpusavio postūmiui , dėl kurio srovė tiristoriuje gali pasiekti minimalų slenkstinį atsidarymo lygį vėliau, nei ateina atidarantis valdymo impulsas. Tokiu atveju vieno trumpo valdymo impulso gali paprasčiausiai nepakakti tiristoriui atidaryti.


Reziumė

Autorius
rrokkix
Tipas
Laboratorinis darbas
Dalykas
Elektronika
Kaina
€1.93
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 7, 2020
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai

IR valdomas universalus galios reguliatorius

Elektronika Diplominis darbas 2009 m. audriusm
Darbo struktūra yra padalinta į dvi dalis: pirmoji – elektroninės dalies projektavimo, antroji – vadybinė. Elektroninio projektavimo dalyje detaliai aprašomas universalaus IR spinduliais...

Vienfazio transformatoriaus tyrimas

Elektronika Laboratorinis darbas 2017 m. Grandprix1997
Darbas įvertintas (10), VGTU elektronikos studijų dalyko laboratorinis darbas "Vienfazio transformatoriaus tyrimas"