Morfologinė priebalsių rašyba

21 skaidr.

Ištrauka

Gana išsamiai išnagrinėta tema: ištrauka apačioje.

Priešdėlių iš-, at- duslieji, susidūrę su šaknies skardžiaisiais, suskardėja, pvz.: išbėgti, išgerti, išdurti, išdava, atbėgti, atgauti. Skardusis priešdėlio už-, atsidūręs prieš šaknies dusliuosius, suduslėja, pvz.: užkelti, užpūsti, užtūpti.

Susidūrę priešdėlio ir šaknies arba priešdėlio ir sangrąžos afikso priebalsiai visada rašomi taip, kaip rodo žodžio sudedamosios dalys, pvz.: aplenkti, atkelti, atsukti; apgauti (tariama abgauti), apdrausti, atbusti, atželti, išbėgti; užkelti (tariama uškelti); išsunkti (tariama isunkti), iššauti, užsukti, užšokti, užželti, išsikelti, užsistoti.

Pastaba. To paties priešdėlio priebalsiai rašomi visada vienodai, pvz.: aptraukti, apgobti, apsemti; užeiti, užbėgti, užsukti. Tik priešdėlis san- prieš b, p virsta sam-, pvz.: sambūris.


Reziumė

Autorius
pince18
Tipas
Prezentacija
Dalykas
Lietuvių kalba
Kaina
€1.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 29, 2014
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
21 skaidr.

Susiję darbai

Savarankiškas priebalsio “L” nagrinėjimas

Lietuvių kalba Referatas trendy_
Kietojo [l] ir minkštojo [l’] artikuliacija iš tiesų smarkiai skiriasi. Dėl to žmogus, ir neišlavintas lingvistiškai, niekados jų nesumaišys. Tariant priebalsį [l], liežuvio...

Savarankiškas priebalsio “T” nagrinėjimas

Lietuvių kalba Referatas trendy_
Iš pradžių liežuvio priešakinė dalis prisispaudžia prie beveik sukąstų priešakinių dantų ir platokai liečia kietojo gomurio priešakinę dalį, įskaitant ir alveoles. Vis dėlto...

Dalelyčių rašybos paruoštukė

Lietuvių kalba Paruoštukė 2017 m. beata_14
Puiki paruoštukė, nesuprantantiems dalelytės bei pradedantiesiems mokytis. Dariau su mokytoja, tad klaidų nebus.