Kontrastinės medžiagos ir jų reikšmė radiologiniams tyrimams

29 skaidr.

Ištrauka

Įprastinėmis metodikomis rentgenu tirinat organus, turinčius natūralų rentgenokontrastiškumą jų tiesioginis rentgeno vaizdas gana informatyvus. Tačiau daugelio sistemų organai rentgeno spinduliuotę sulaiko labai panašiai arba visai taip pat, kaip ir greta jų esantys kiti organai ir audiniai, todėl jie negatyviame rentgeno vaizde neišsiskiria. Jiems paryškinti rentgenologinio tyrimo metu galima naudojant kontrastinę medžagą (KM).Kontrastinė medžiaga turi atitkti šiuos reikalavimus: •padidinti vaizdo kontrastingumą; •nedirginti ir nesukelti toksnio šalutinio poveikio; •padėti aiškiai išskirti organo ribas; •organizme išlikti pakankamą laiką,kuris reikalingas radiologiniam tyrimui atlikti; •visiškai pasišalinti iš organizmo. Kontrastinės medžiagos KT tyrimams:

KT tyrimams naudojamos įvairios anksčiau aprašytos KM grupės. Jas galima skirstyti, atsižvelgiant į taikymo sritį ir būdą. KT kontrastinės medžiagos gali būti:

1.Virškinamojo kanalo KM ( geriamos; leidžiamos retrogradiškai); 2.Kraujagyslių ir parenchiminių organų KM (vandenyje tirpios,švirkščiamos į kraujagysles); 3.KM smegenų dangalų ertmėms tirti ( vandenyje tirpios, švirkščiamos į smegenų dangalų ertmes); 4.Kūno ertmėms kontrastuoti – šioje srityje vandenyje tirpios KM naudojamos gana retai, švirkščiamos į natūralias ar susidariusias ertmes – fistules, sąnario ertmę, retrogradiškai į tiesiąją žarną ir pan.

Virškinamojo kanalo KM, tiriant KT

Tiriant pilvo organus KT, kontrastinės medžiagos pripildomos ertminių organų ( žarnų, skrandžio) spindis, todėl juos lengviau atskirti nuo aplinkinių parenchimių organų.

KM tiriant KT kraujagysles ir parenchiminius organus

KM į kraujagyslę KT tyrimo metu galima

sušvirkšti keliais būdais, tai priklauso nuo tyrimo užduoties. Greitai specialia švirkščiamaja pompa į veną sušvirkštus didelį kiekį KM ir nuskaitant greitaeigiais spiraliniais ar daugiapjūvias KT aparatais, galima įvertinti organizmo kraujagysles, sukurti erdvines jų rekonstrukcijas.

Parenchiminių organų KT tyrimui taip pat reikia didelio kiekio KM bei nuskaitymo keliomis fazėmis, pvz., tiriant židininius kepenų pažeidimus nuskaitoma trimis fazėmis – arterine, parenchimine ir venine. Taip galima geriau įvertinti darinių ( ar tam tikrų darinio sričių) kraujotaką, kontrastiškumo kitimą per tam tikrą laiką.


Turinys

  • Kontrastinė medžiaga turi atitkti šiuos reikalavimus3
  • Kontrastinės medžiagos vartojamos4
  • Kontrastinės medžiagos rentgeniniams tyrimams6
  • Didelio osmoliariškumo KM8
  • Mažo osmoliariškumo KM9
  • Kontrastinių medžiagų skirti negalima10
  • Nepageidaujamos reakcijos pavartojus jodo turinčios KM13
  • Į kraujagyslę švirkščiamos kontrastinės medžiagos22
  • Išvados28

Reziumė

Autorius
aturr.21
Tipas
Prezentacija
Dalykas
Mokslinė metodologija
Kaina
€1.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 31, 2015
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
29 skaidr.

Susiję darbai

Tyrimų metodologija - GMO tyrimas

Mokslinė metodologija Tyrimas 2014 m. evaldux182
Per paskutinius kelis dešimtmečius sparčiai vystėsi genetinė inžinerija ir biotechnologija, kas sudarė sąlygas išspręsti įvairias žmonijos problemas. Biotechnologija dažniausiai naudojama siekiant gauti žmogui...

Narkotinės medžiagos

Mokslinė metodologija Prezentacija 2018 m. kamilėb
Viskas apie narkotines medžiagas,jų vartojimą,rūšis,poveikį ir t.t.

Anatomija (bendra ir kaulai, sąnariai, jungtys)

Mokslinė metodologija Konspektas 2015 m. KristinaZied
Atsibodo kas kart ieškant musculus sartorius funkcijos vartyti 500 puslapių anatomijos "Bibliją"? Turiu pasiūlymą TAU! Anatomijos (kaulai, audiniai, plokštumos, sąnariai, raumenys) konspektas,sutrauktas į...

K. Jasperso „ašinio laiko“ teorija

Mokslinė metodologija Referatas 2021 m. Amina
Rašinys analizuoja Karlo Jasperso „ašinio laiko“ teoriją, apžvelgia tų laikų filosofiją, jos atstovus, o ypač Karlą Jaspersą ir kas būdinga jo filosofijai, kuo...