"Kad ir ką mes vienas kitam sakytume, atrodo, Gutenbergo epocha eina į pabaigą“, – teigia rašytojas Kornelijus Platelis. Argumentuotai pagrįskite arba paneikite šią mintį

2 psl. / 730 žod.

Ištrauka

Daugelis žmonių nežino, kas yra Gutenbergo epocha, ir ką reiškia šis pavadinimas. Šiandien savo kalboje, norėčiau pristatyti, kas yra Gutenbergo epocha ir taip pat aptarti knygų bei sparčiai populiarėjančių elektroninių skaityklių pranašumus ir trūkumus.

Johanas Gutenbergas - išradėjas, vienas įtakingiausių pasaulio istorijos asmenybių, padaręs pradžią spausdintiniams leidiniams. Johanas Gutenbergas išgarsėjo sukūręs spaudos presą. Jis išleido pirmąją spausdintą knygą - Bibliją 1455 metais. Taigi mintis „Kad ir ką mes vienas kitam sakytume, atrodo Gutenbergo epocha eina į pabaigą“ ,kurią išsakė rašytojas Kornelijus Platelis yra labai aktuali ir mums. Mes dar gyvename Gutenbergo epochoje, tačiau 1971 m. amerikietis Michaelas Hartas, pirmą kartą įkėlęs į kompiuterį JAV nepriklausomybės deklaraciją, tapo elektroninės knygos pradininku. Taip atsirado ir „Gutenbergo projektas“ arba elektroninių knygų saugykla. Taigi, kokia ateitis laukia mūsų, kai jau dabar yra kuriama „virtualių erdvių“ epocha ?

Pasaulyje vis garsėjant įvairioms naujosioms technologijoms, vis dažniau matome populiarėjančias elektronines knygas, todėl jaunimas nevertindamas spausdintos knygos ir nesuprasdamas jos tikrosios reikšmės mums, vis dažniau renkasi skaityti knygą kompiuteryje, telefone ar per minėtas elektronines skaitykles. Taip pat, jaunimas keičia knygas kompiuteriais ar televizija, todėl jaučiame, kad spausdinta knyga, nors ir yra maloni ir vertinga vyresniojo amžiaus žmonėms, palaipsniui netenka savo prasmės.

Kiekvieno žmogaus gyvenime knyga užima tam tikrą vietą. Vieniems knyga yra gyvenimo dalis, kitiems tai laisvalaikio praleidimo būdas, o kitų žmonių nuomone knygos skaitymas yra tuščias laiko praleidimas. Dažnai nesusimąstome apie galimą knygos ateitį, juk šiais laikais labai daug naujųjų technologijų, o jaunimas vis labiau vertina televizija bei kompiuterius. Elektroninės knygos sparčiai populiarėja tarp jaunimo. Pagrindinės priežastys, kodėl elektroninės skaityklės vis labiau populiarėja, yra tokios, kad ne visi turi galimybes nuvykti į biblioteką ar pirkti knygas, kadangi jos brangiai kainuoja, o elektronines knygas tereikia atsisiųsti iš interneto. Taip pat bibliotekose yra ribojamas laikas per kurį turi perskaityti knygą. Kad ir ką mes vienas kitam sakytume, atrodo, Gutenbergo epocha eina į pabaigą. Žmonių, kurie norės skaityti būtinai popieriuje atspaustą leidinį, vis mažės. Apskritai turime galvoti, kuo spausdintas leidinys gali būti pranašesnis už savo atvaizdą ekrane ir stengtis tuos pranašumus vis sumaniau išnaudoti. Tai kiek prailgins spausdintų leidinių gyvavimo laiką. O kova dėl dėmesio lieka, ir ji vis intensyvės.


Reziumė

Autorius
macvikeo
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgp 24, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai