Kaip gyvenimas paveikia kūrybą?

3 psl. / 1043 žod.

Ištrauka

Kūryba – tai galimybė atverti savo sielą pasauliui, o kiekvieno žmogaus gyvenime nutinkantys įvykiai, kurie pakeičia mūsų mąstymą, savimonę ir požiūrį, būtent ir įkvepia kurti, juk daugeliui norisi pasidalinti savo mintimis su kitais. Šiais laikais skaitydami lietuvių ar užsienio autorių literatūrą, nesusimastome, kokiomis aplinkybėmis gimė šis kūrinys. Dažnai kūrybą paveikia įvairios gyvenimo aplinkybės, kurios susiklosto dėl tuometinio visuomenės suvokimo. Nuo senų laikų pastebima, jog geriausias būdas išlieti savo mintis yra viską užrašyti popieriuje, todėl rašytojai yra genialūs kūrėjai, kurie bene geriausiai sugeba atskleisti savo sielą skaitytojui. Tačiau ne kiekvienam pasiseka rašyti savo noru, kitiems autoriams susiklosčiusios gyvenimo aplinkybės nepalieka kito pasirinkimo tik daryti taip, kaip yra priversti. Skaudūs gyvenimo įvykiai, priespauda ir tuo metu vyraujančios gyvenimo sąlygos paveikia menininko kūrybą.

Kūrybą paveikia tuometinės gyvenimo sąlygos. Kaip kažkada yra pasakęs žymus antikos filosofas Sokratas: ”Ko nejaudina žodis, to neišjudins ir lazda“. Taigi žodis yra geriausia priemonė galinti supažindinti žmogų su jį supančiu pasauliu. Taigi, nenuostabu, jog kiekvienas kūrėjas savo kūryba ne tik nori sužavėti, bet taip pat ir paveikti žmonių mąstymą. Juk įvairios gyvenimiškos aplinkybės priverčia rašytojus kurti tokius tekstus, kurie pakeistų socialinį, politinį žmonių suvokimą ir leistų į pasaulį pažvelgti kitomis akimis. Kaip, pavyzdžiui, Mikalojus Daukša rašęs renesanso epochoje ir bene sunkiausiu Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikotarpiu, kuomet Lietuvos bajorija lenkėjo ir visa lietuvių tauta buvo užmiršusi savo gimtąją kalbą. Šviesuolis Daukša nusprendžia, jog lietuvių kalba yra ypač svarbi tautai ir parašė savo žymiausią kūrinį „Prakalba į malonųjį skaitytoją“, kuri ir buvo paveikta to meto gyvenimiškų sąlygų. Šis rašytojas įrodė, kokia visuomenei yra svarbi sava kalba, nes ja gali leisti įstatymus, rašyti istoriją ir be jos žmogus prarastų savo gimtąsias šaknis. Jis privertė žmones susimąstyti, kokia svarbi yra sava kalba ir kodėl visi turėtume kalbėti būtent ja.


Reziumė

Autorius
martynaka
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 17, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai

Vinco Krėvės gyvenimas, asmenybė, kūryba

Literatūra Referatas dompativa
Vincas Krėvė (1882-1954) - reikšmingiausias XX a. pradžios lietuvių rašytojas, literatūros klasikas. Krė­vė esmingai praplėtė ir pagilino lietuvių literatūros problematiką filosofiniu žmogaus būties...