Kunigo kelias kūrinyje "Altorių šešėly"

2 psl. / 841 žod.

Ištrauka

XX a. pradžios  vienas žymiausių lietuvių rašytojų: poetas, prozininkas, dramaturgas, literatūros kritikas, istorikas ir teoretikas, daugiau kaip per penkiasdešimt intensyvaus kūrybinio darbo metų išlikęs pačioje intelektualinio gyvenimo viršūnėje.  Labiausiai žinomas savo simbolistiniais eilėraščiais ir romanu „Altorių šešėly“.

Tai buvo pirmasis tokio pobūdžio kūrinys lietuvių literatūroje. Jame aprašomas Liudo Vasario– jauno kunigo - gyvenimas, jausmai, vidiniai konfliktai, siekis išsivaduoti iš visuomenės primestų dogmų. Dėl didžiulio dėmesio žmogaus vidiniam gyvenimui, savistabai ir savianalizei „Altorių šešėly“ laikomas psichologiniu, o dėl raiškos (stiliaus) – intelektualiniu romanu. Ketvirtojo dešimtmečio pradžioje jis iš tiesų buvo svarbus žingsnis lietuvių literatūroje. Šis romanas turi labai daug autobiografinių elementų, nors pats autorius tą ryšį siekė sumenkinti. Vincas Mykolaitis-Putinas, lygiai kaip ir aprašomasis Liudas Vasaris, buvo poetas iš Suvalkijos, įstojo į kunigų seminariją, netrukus po jos baigimo išvyko į Peterburgo dvasinę mokyklą, vėliau – į Vakarų Europą, o grįžęs Lietuvon – metė kunigavimą. Sutampa ir dalis vietovardžių Kūrinyje sprendžiama labai daug psichologinių problemų: kunigystės, gyvenimo kelio ieškojimo, menininko asmenybės laisvės. Ypač ryškus romano motyvas – ar gali tas pats žmogus būti ir kunigas, ir poetas?


Turinys

  • Sunkūs Liudo Vasario išbandymai atskleidžiami trijose kūrinio dalyse. Rašinyje aprašomas painus veikėjo kelias kunigystės link nuo apsisprendimo mokytis seminarijoje iki išstojimo iš jos.

Reziumė

Autorius
domtut
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 14, 2019
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Anot literatūrologo, rašytojo regimanto tamošaičio, ,,Atsiremdami į klasiką mes daromės tiesūs, teisingi, mūsų mintis atranda tikrąsias vertybes ir per jas randame kelią į kitą žmogų“. Argumentuotai pritarkite šiai minčiai arba ją paneikite.

Literatūra Rašinys kristale10
Gyvename moderniame informacinių technologijų amžiuje, kuriame, deja, knygoms vietos lieka vis mažiau. Televizija, kompiuteriai, mobilieji telefonai pastaruoju metu daug labiau vertinami nei knygų...

Radvilos Našlaitėlio laikais kelionės buvo varginančios, trukdavo labai ilgai ir visada turėjo labai konkrečius tikslus: piligrimystė, prekybos, studijų. Ką jūs manote apie šiuolaikines keliones, jų tikslus, per jas gaunamas žinias ir patirtį?

Literatūra Rašinys roberta1992
Gyvename globaliame, mobiliame ir kintančiame pasaulyje. Dėl didelio technologijų vystymosi keičiamės ir mes patys, mūsų interesai, pomėgiai, pasaulėžiūra. Labiausiai priimtina ir populiariausia mobilumo...

Meilė kelia ar gramzdina?

Literatūra Rašinys 2014 m. tgabrielė
11 - 12 klasės samprotavimo rašinio pastraipa. Įvertinta aukščiausiu balu. Pastraipoje remtasi Juozo Tumo - Vaižganto apysaka ,,Dėdės ir dėdienės".