Sinonimai

13 psl. / 2471 žod.

Ištrauka

Leksinių sinonimų eilė: pavogti (1. Pasisavinti svetimą turtą. 2. Kurį laiką vogti. 3. Neteisėtai, slapta ką nors paimti): paglemžti (1. Paimti, pačiupti, pagriebti, pagrobti. 3. Paimti, pavogti), nuglemžti (2. Žr. paglemžti), pagvelbti (1. Pagrobti, pavogti), pašlemšti (2. Pagrobti, pavogti), nučiupti (4. Pavogti), nutverti (7. Užklupti, užtikti), nunešti (5. Pačiupti, pavogti, pagrobti), nudžiauti (3. Pavogti), nukniaukti (1. Nemačiomis, ką paimti, pavogti), nušvilpti (14. Pavogti, nukniaukti), nujoti (6. Pavogti), nuniauti (1. Pavogti, nudžiauti), nukaukti (3. Pavogti, nušvilpti, nunešti), nukuopti (5. Pavogti), nurakti (7. Pavogti), nužagti (1. Pavogti, nemačiomis paimti, pagrobti.). Tiek elektroniniame, tiek neelektroniniame sinonimų žodyne visi žodžiai sutampa, visi yra paminėti.
Šios leksinės sinonimų eilės dominantė yra pavogti, nes turi bendriausią reikšmę taip pat yra neutraliausias žodis. Taip pat pavogti reikšmės apie vagystę yra platesnės, išsamesnės, negu kitų leksinių sinonimų.
Leksinių sinonimų reikšmės tik iš dalies sutampa, todėl galima teigti, kad jie yra daliniai, ne absoliutieji sinonimai. Vienų leksinių sinonimų reikšmės vogimą sieja su nemačiomis ką nors pagrobti ar paimti. Tai atsispindi žodžių nukniaukti ir nužagti reikšmėse. Kita reikšmė, kuri siejasi su vagyste yra užklupti vagį. Tai išryškėja žodžio nutverti reikšmėje. Kituose leksiniuose sinonimuose atsispindi slapta kažką neteisėtai pasiimti. Tai atsispindi pavogti reikšmėse. Taip pat atsispindi leksinių sinonimų reikšmėse pagrobimo motyvas – nunešti, nužagti, pašlemšti, pagvelbti ir paglemžti reikšmėse. Leksiniai sinonimai taip pat yra sisteminiai, nes yra pavartoti visi žodyne.
Reikšmėse atsispindi skirtingi leksinio sinonimo pavogti daiktai ar reiškiniai, pavyzdžiui, leksiniuose sinonimuose pavogti ir paglemžti yra kalbama apie turto pasisavinimą. Leksiniame sinonime nujoti yra kalbama apie obuolių pavogimą. O leksiniame sinonime nurakti apie žiedo vagystę, o taip pat leksiniame sinonime nunešti yra kalbama apie žmogaus pagrobimą. Tai pagal šias leksinių sinonimų reikšmes, jų pavyzdžius galima skirstyti vogimo pobūdį į 3 grupes:
1. Daiktų vagystė.
2. Maisto produktų vagystė.
3. Žmogaus vagystė.


Turinys

  • 1. Leksiniai sinonimai3
  • 2. Morfologiniai sinonimai5
  • 3. Sintaksiniai sinonimai7
  • 4. Darybiniai sinonimai9
  • 5. Frazeologiniai sinonimai11
  • 6. Šaltiniai ir Literatūra13

Reziumė

Autorius
pince18
Tipas
Referatas
Dalykas
Lietuvių kalba
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 29, 2014
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai