Osteomielitas

11 psl. / 1596 žod.

Ištrauka

Stomatologija (gr. stoma – burna, logos - mokslas) – tai mokslas, tiriantis burnos ertmės organų ligas ir jų gydymą. Stomatologija tiria dantų, burnos gleivinės, lūpų, liežuvio, seilių liaukų ligas, jų diagnostiką, gydymą ir profilaktiką. Išskiriama chirurginė stomatologija, kuri apima dantų, burnos ertmės, seilių liaukų, žandikaulių, veido chirurgines ligas ir jų gydymą. Ortopedinė stomatologija tiria dantų ir žandikaulių defektų ir deformacijų gydymą, o ortodontinė – dantų sąkandžio anomalijų šalinimą.
Šiame darbe apžvelgsime ligą kuri priklauso chirurginei stomatologijai. Veido ir žandikaulių chirurgija yra dviejų mokslo krypčių – medicinos ir odontologijos disciplina. Veido ir žandikaulių chirurgai gydo burnos ertmės organų, veido, kaklo ligas, apsigimimus, sužalojimus. Šioms ligoms dažnai būtinas kompleksinis gydymas, o operacija šiame procese yra svarbiausia ir veiksmingiausia.
Yra šios pagrindinės veido ir žandikaulių chirurgijos šakos: veido ir žandikaulių uždegimai, traumos, onkologija, veido ir žandikaulių atnaujinamoji chirurgija, įgimtų ar įgytų veido ir žandikaulių deformacijų bei anomalijų chirurginis gydymas, dantų implantacija, neurostomatologija.
Kiekvienais metais žandikaulių chirurgų pagalbos prireikia apie 2 tūkst. pacientų. Maždaug trečdalis jų patenka dėl patirtų veido traumų. Dažniausiai tai yra įvairūs veido kaulų lūžiai: apatinio ir viršutinio žandikaulių, skruostikaulio kūno ir lanko lūžiai, įvairūs minkštųjų audinių sužalojimai. Sporto traumos sudaro apie 0,3 proc. visų traumų, tačiau vadinamųjų kontaktinių sporto šakų atstovams jos palyginti nėra dažnos, o daug dažnesnės, pavyzdžiui, krepšininkams.
Dažnai tenka gydyti sergančius veido ir žandikaulių uždegimais. Veido ir žandikaulių srities uždegimų pradžia – negydyti ar blogai išgydyti dantys, dėl ko susiformuoja veido bei žandikaulių pūliniai ir pūlynai, išsivysto žandikaulių osteomielitai. Kaip tik šią ligą, kuri paplitusi ne tik stomatologijoje, apžvelgsime šiame darbe.


Turinys

  • Įvadas1
  • 1. Osteomielitas ir jo skirstymas2
  • 2. Osteomielitas stomatologijoje ir jo gydymas4
  • 3. Osteomielito pasekmės pavyzdys6
  • Išvados9
  • Literatūros sąrašas10

Reziumė

Autorius
donatak
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 21, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
11 psl.

Susiję darbai