Nanobiotechnologijos augalininkystėje

13 psl. / 2558 žod.

Ištrauka

Nanobiotechnologijos perspektyva leido apsaugoti ir efektyviai maitinti augalus. Neapgalvotas pesticidų ir trąšų naudojimas sukelia aplinkos taršą, biologinės įvairovės nykimą. Nanotechnologijos augalininkystėje gali sumažinti šias problemas. Nanomedžiagos padeda: sumažinti chemikalų kiekį ir apsaugoti nuo kenkėjų ir ligų sukėlėjų, sudaryti genetiškas medžiagas, jautriai aptikti augalų ligas ir teršalus, apsaugoti ir formuoti dirvožemio struktūrą. Pavyzdžiui, polimerinės chitozano nanodalelės lėtai paleidžia pesticidus ir trąšas. Šios funkcijos padeda mažinti taršą ir sėkmingai ūkininkauti.

Metinis sunaudojamas pesticidų kiekis apie 2 milijonai tonų visame pasaulyje, iš kurių apie 90 % yra prarandama ir tai sudaro nuotėkio poveikį aplinkai, išlaidas ūkininkams. Beatodairiškas pesticidų naudojimas didina sukėlėjų ir kenkėjų atsparumą, mažina dirvožemio biologinę įvairovę, azoto fiksaciją, duoda biologinį pesticidų kaupimąsi, sunaikina paukščių buveines. Be to, trąšu perteklius prisideda prie ekologinio nuosmukio tokio kaip nuotėkis. Todėl yra būtina kuo anksčiau spręsti problemas ir sumažinti naudojamų pesticidų ir trąšų kiekį, rasti alternatyvą dabartiniam pesticidų ir trąšų diegimui, greitai aptikti patogenus ir kenkėjus, mažinti dirvožemio blogėjimą.

Augalų apsaugoje ir mitybos sistemoje yra keletas sprendimų. Vienas iš metodų pasėlių ligų, nepalankių sąlygų atsparumo gerinimas. Kita chemikalam alternatyva yra biopesticidas ir biotrąšos. Šios medžiagos pamažu gauna pripažinimą efektyvumo ir ekologiškumo pažiūriu, nors jų stabilumas ir tinkamo naudojimo laikas problematiškas. Todėl turime naudoti novatorišką požiūrį į žemės ūkį kaip nanotechnologijos.

Ne tik žmones bet ir augalus pastoviai puola mikroskopiniai ligų sukėlėjai. Nuo sėklos dygimo dirvoje iki nuimant derlių mikrobai savo veikla sumažina auginamų augalų produktyvumą. Todėl žmonių požiūris pasikeičia į chemines augalų apsaugos priemones, kad saugoti augmeniją, gyvūniją ir patį žmogų [1].

Tikslas – parodyti svarbą, naudą  nanotechnologijų auginant augalus, kad būtų veiksminga, produktyvu, nežalinga aplinkai ir žmogui, pateikti nanodalelių savybes ir jų panaudojimą.


Turinys

  • Nanodalelių paruošimas ir savybės
  • Taikymas
  • Nanobiodalelės
  • Nanojutikliai
  • Žemės ūkio atliekų perdirbimas

Reziumė

Autorius
ruteleruta
Tipas
Referatas
Dalykas
Chemija
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 15, 2020
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai