Kiaušidžių vėžys

5 psl. / 824 žod.

Ištrauka

Pykinimas, apetito stoka, kūno svorio sumažėjimas.Slaugytojas turi vadovautis gydytojo paskyrimais ir stebėti, kad pacientas gertų kuo daugiau atvėsintų bei tirštų gėrimų. Patarti ligoniui atsisakyti riebių, aštrių bei stiprius kvapus skleidžiančių valgių. Pacientui patarti valgyti lėtai, neskubant, gerai sukramtyti maistą, dažnai skalauti burną. Svarbu prižiūrėti kaip pacientas maitinasi, matuoti kūno svorį, turėti mitybos planą, kuris užtikrintų, kad pacientas gauna pakankamai maistinių medžiagų. Galima rekomenduoti pačiulpti ledinuką, rytais valgyti džiuvesėlius. Reikia vėdinti palatą, įsitikinti, kad palatoje nebūtų nemalonių kvapų. Jeigu ligonis vemia – ištraukti pagalvę bei pasukti galvą į šoną. Lovos galvugalį pakelti 30 laipsnių kampu, paguldyti ligonį ant šono, o po burnos kampu padėti klijuotę, specialų dubenėlį išsivemti. Pacientui patarti giliai kvėpuoti, išsivėmusiajam – duoti skalauti burną vandeniu (S. Cicėnas, D. Kalibatienė, 2008).Būtina ramybė, prislopinta šviesa, vengti bet kokių dirgiklių, nestatyti intraveninio stovo prieš procedūrą ir po procedūros stengtis pašalinti kuo greičiau, dažnai keisti basoną, svarbi burnos higiena, pastilės ar kramtomoji guma gaiviam kvapui palaikyti, lengvas maistas, neduoti mėgstamiausio maisto, kad vėliau neasocijuotųsi su pykinimu. Slaugytojas turi prižiūrėti gydytojo paskirtų vaistų vartojimą ir stebėti jų šalutinį poveikį. Jam atsiradus – informuoti gydytoją.Patariama atsisakyti riebaus ar stiprų kvapą turinčio maisto, valgyti vėsų maistą, nes jis ne taip stipriai kvepia. Geriausiai, jei maistą paruošia kas nors kitas. Reikėtų valgyti dažniau, bet mažesnius maisto kiekius. Gėrimus gerti reikia mažais gurkšneliais. Nuo pykinimo padeda mėtų ar imbiero arbata.


Literatūros sąrašas

  1. Adamkaitė A., Valiulienė Ž., (2016). Skausmą išgyvenančių onkologinių pacientų kasdieninės veiklos ir emocinės būsenos vertinimas. Slauga. Mokslas ir praktika, 6(234), 4-6.

  2. Cicėnas, S. Kalibatienė, D., (2008). Onkologija ir slauga. Mokomoji knyga. Vilnius: Petro ofsetas. p. 92-227.

  3. Dulskas A., (2009). Vyresnio amžiaus žmonės ir vidurių užkietėjimas. Gerontologija, teorija ir praktika; 10(2): 115–123.

  4. Lukašova V., Lesauskaitė V. (2014). Limfoma sergančių pacientų poreikių tenkinimas chemoterapijos metu pagal Lydia E. Hall slaugos modelį ir K. Kolbaca komforto teoriją. Slauga. Mokslas ir praktika, 10, 4-6.

  5. Narvilienė D. (2010). Vidaus ligos ir slauga. Klaipėda: Klaipėdos universiteto leidykla.

  6. https://slaugytojams.wordpress.com/tag/kiausidziu-vezys/


Reziumė

Autorius
labugna
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 20, 2022
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
5 psl.

Susiję darbai

Gimdos kaklelio vėžys

Medicina Referatas donatak
Gimdos kaklelio vėžys – tai vienas iš dažniausių 30-65 metų amžiaus moterų susirgimų Lietuvoje. Diagnozuojamas įvairiose susirgimo stadijose, bet dažniausiai, kai išgyti jau...

Krūties vėžio biologiniai potipiai

Medicina Prezentacija libere
Įvadas;Krūties vėžio biologiniai žymenys;Krūties vėžio prognoziniai ir predikciniai veiksniai;Krūties vėžio biologiniai potipiai:Sąsaja su biologinių žymenų raiška;Sąsaja su gydymo...

Skrandžio vėžio klasifikacijos

Medicina Prezentacija libere
Optimalus skrandžio vėžio gydymas reikalauja tikslios ligos stadijos nustatymo, nes konkreti ligos stadija apsprendžia gydymo taktikos pasirinkimą.