Žiediniai augalai

11 psl. / 5829 žod.

Ištrauka

Žiediniai augalai yra labai skirtingos išvaizdos, įvairaus dydžio, atstovauja praktiškai visoms žinomoms gyvenimo formoms. Pagrindinė jungiamoji grandinė šių be galo skirtingų augalų yra ŽIEDASŽiedas-specializuotas, nešakotas, riboto augimo, metamorfozuotas, sutrumpėjusia ašimi ūglys. Jis tipišku atveju sudarytas iš žiedsosčio ir suartėjusių sterilių- apyžiedžio ir fertilių- kuokelių ir vaislapėlių- sporofilų. Biologinė žiedo sporofilų surtėjimo prasmė-jaunų sporangių patikimesnė apsauga ir efektyvesnis apdulkinimas.

Žiede pagrinde vyksta du procesai : 1.sporogenezė ir gametogenezė,2. apdulkinimas ir 3.apvaisinimas, 4.gemalo susidarymas, 5. vaisiaus ir sėklų susidarymas.Sporogenezė- tai mikro ir makrosporų susidarymas;Gametogenezė- redukuoto vyriško gametofito (žiedadulkės), ir moteriško gametofito funkcijas atliekančio gemalinio maišelio susidarymas. Gemalinis maišelis nelaikomas tokiu mot.gametofitu, kaip pas archegoninius augalus. Taigi žiedai atlieka sporų produkcijas, lyt.reprodukcijos , atsinaujinimo, plitimo darinių produkavimo funkcijas.

Žiediniams taip pat būtinga:Tai hetero sporiniai augalai.Žieduose susidaro vyr.gametofitai- žiedadulkės, mot.gam.funkcijas atlieka gemaliniai maišeliai.

...........

Magnolijūnų žiedų kilmės hipotezės

1. Pseudantinė hipotezė ( dabar jau ja tiki tik 3 proc)R.Wettstein ir A.Engler (1900)Svarbiausi teiginiaiŽiedas- tai strobilų kompaktiška santalka.Žiedo prototipas- vienalyčiai gnetainių (gnetopsida) strobilai.Dvilyčio žiedo susidarymas vyko atsitiktinio skirtingos lyties strobilų susijungimo būdu (botaniniai fakta: a)velvičijos vyriškuosiuose strobiluose kartais pasitaiko rudimentiniai makrosporofilai, b)magnolijūnų vienalyčiuose žieduose kartais pasitaiko kuokelių ar piestelių rudimentai)Tarp magnolijūnų dabar yra primityviausi smulkūs, vienalyčiai su neišvaizdžiu apyžiedžiu, ar visai be jo, vėjo apdulkinami žiedai ( alnus, betula, quercus).

Vienalyčių strobilų virtimo žiedais pagrindinės modifikacijos1 etapas: dalies mikrostrobilų santalkos dengiamųjų žvynelių redukcija ir anteroforų suaugimas tarpusavyje, rezultatas- kuokelių susidarymas.2.Kuokelių skaičiaus ženklus padidėjimas susiskaldymo būdu3.vainiklapių atsiradimas iš kuokelių ir dengiamųjų žvynelių virtimas taurėlapiais4. piestelinių žiedų atsiradimas iš makrostrobilų arti vienas kito esantiems makrosporofilams suaugant tarpusavyje ir virstant piestele, paraleliai vyko dengiamųjų žvynelių redukcija.5. dvylyčio žiedo atsiradimas iš vyriškų ir moteriškų žiedų, natūraliai atrankai palaisniui fiksuojant tuos atsitiktinius atvejus kai kuokeliai ir piestelės atsidurdavo viename žiede.


Turinys

  • Žiedo dalys
  • Gaubtasėklių kilmė
  • Evoliucinės sėkmės priežastys
  • Apvaisinimas
  • Vaisiai, sėklos, jų sklaida
  • Gyvenimo formos
  • Kilmės hipotezės

Reziumė

Autorius
evelina1988
Tipas
Konspektas
Dalykas
Biologija
Kaina
€2.21
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 18, 2016
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
11 psl.

Susiję darbai

Retieji Lietuvos augalai

Biologija Referatas ellita
Į naujausią Lietuvos raudonosios knygos augalų rūšių sąrašą, patvirtintą 2003, įrašyti 358 rūšių augalai (iš jų 238 rūšių induočiai, 100 rūšių samanos, 20...

Vabzdžiaėdžiai augalai auginami kambariuose

Biologija Referatas 2012 m. virgita
Vabzdžiaėdžiai augalai - tai nedidelė augalų grupė, prisitaikiusi augti skurdžiuose dirvožemiuose. Šie augalai dalį būtinų savo augimui ir vystymuisi medžiagų gauna savotiškos medžioklės...

Invaziniai augalai

Biologija Referatas 2012 m. gerduliukas
Mano raštas darbas yra apie invazinius augalus. Tai kalbama apie rūšis, įdomybes, pavyzdžiai įvairiausi ir kt.

Dekoratyviniai augalai

Biologija Prezentacija 2018 m. cupcake
Prezentacijoje yra aprašomi apskritai visi augalai. Taip pat yra aprašomi ir keli augalai atskirai : Puansetijos, Litopsiai ir pinigų medeliai.

Talino Botanikos sodo vaistiniai augalai

Biologija Referatas 2018 m. iiuta
Darbe apžvelgiama ir pristatomi Talino botanikos sode augantys vaistiniai augalai, lyginama su Lietuvoje augančiais vaistiniais augalais. Analizuojamas augalų paplitimas, vaistams naudojamų augalų dalių...

Augalai: 12 klasės biologijos konspektas

Biologija Konspektas 2022 m. andromedameia
Tai itin platus (23 psl.), visą reikiamą informaciją apimantis biologijos konspektas, nagrinėjantis augalų karalystę. Konspektą ruošiau pati, remdamasi mokykloje (mokiausi Vilniaus licėjuje) pateikta,...