Vaistai - Hormonai

19 psl. / 6327 žod.

Ištrauka

Melatoninas

Kankorėžinės liaukos hormonas, valdantis cirkadinius (taip keičiasi žmogaus kūno temperatūra, pulsas, arterinis kraujospūdis, hormonų sekrecija, lygiųjų raumenų tonusas, skrandžio sulčių gamyba, endotelio funkcija, ląstelių dauginimasis ir daugelis kitų funkcijų) ritmus.

Farmakodinamika:

Farmakoterapinė grupė – migdomieji ir raminamieji vaistiniai preparatai, melatonino receptorių agonistai, ATC kodas – N05CH01.

Melatoninas yra natūraliai išsiskiriantis hormonas, kurį gamina kankorėžinė liauka, ir jo struktūra yra panaši į serotonino. Fiziologiškai melatonino sekrecija padidėja iškart sutemus, didžiausia būna 2‑4 val. nakties ir mažėja antroje nakties pusėje. Melatoninas siejamas su cirkadinių ritmų kontrole ir prisitaikymu prie šviesos ir tamsos ciklo. Jis taip pat siejamas su migdomuoju poveikiu ir padidėjusiu polinkiu miegoti.

Manoma, kad melatonino miego kokybės gerinimo savybės susijusios su jo poveikiu MT1, MT2 ir MT3 receptoriams, nes šie receptoriai (daugiausiai MT1 ir MT2) dalyvauja reguliuojant cirkadinius ritmus ir miegą.

Farmakokinetika:

Absorbcija: Nurytas melatoninas visiškai absorbuojamas suaugusiųjų organizme. Biologinis prieinamumas paprastai siekia 15 %. Stebimas reikšmingas poveikis po pirmojo prasiskverbimo per kepenis – metabolizmas po pirmojo prasiskverbimo per kepenis yra apytiksliai 80‑90 %. tmax paprastai pasiekiamas apytiksliai po 50 minučių (normalus diapazonas nuo 15 iki 90 minučių) po vartojimo. Maistas nereikšmingai veikia greitai atpalaiduojamo melatonino tmax, tačiau labai padidina Cmax kintamumą. Nesitikima, kad tai paveiks melatonino veiksmingumą ar saugumą, tačiau rekomenduojama, kad maisto nebūtų vartojama apytiksliai 2 valandas prieš ir 2 valandas po melatonino vartojimo.

Pasiskirstymas: In vitro sąlygomis apytiksliai 60 % melatonino susijungia su plazmos baltymais.

Biotransformacija: Pagrindinis šalinimo būdas yra metabolizmas kepenyse. Eksperimentiniai duomenys rodo, kad pagrindiniai melatonino metabolizmo katalizatoriai yra citochromo P450 sistemos izofermentai CYP1A1, CYP1A2 ir galbūt CYP2C19. Pagrindinis metabolitas yra neaktyvus 6‑sulfatoksimelatoninas.

Eliminacija: Metabolitai šalinami per inkstus, 80 % – 6‑sulfatoksimelatonino forma. Pusinės eliminacijos laikas (t½) yra apytiksliai 45 minutės. Atskirų asmenų melatonino farmakokinetika labai skiriasi.

Klinikinės indikacijos:

Melatoninas skirtas trumpalaikiam suaugusiųjų desinchronozės (laiko juostų pakeitimo sindromo) gydymui.

Dozavimas:

Standartinė dozė yra viena 3 mg tabletė per parą, vartojama norint eiti miegoti vietos laiku, pradedant nuo atvykimo į vietą ne ilgiau kaip 4 paras. Jei standartinė 3 mg dozė nepakankamai palengvina simptomus, vietoje 3 mg gali būti vartojama viena 5 mg tabletė norint eiti miegoti vietos laiku.

Kontraindikacijos:

Padidėjęs jautrumas veikliajai arba bet kuriai 6.1 skyriuje nurodytai pagalbinei medžiagai.

Atsargumo priemonės:

  • Mieguistumas
  • Autoimuninės ligos
  • Kepenų ir inkstų funkcijos sutrikimas

Nepageidaujamas poveikis:

Nedažni - irzlumas, nervingumas, neramumas, nemiga, neįprasti sapnai, košmariški sapnai, nerimas, migrena, galvos skausmas, letargija, psichomotorinis hiperaktyvumas, svaigulys, mieguistumas, hipertenzija, pilvo skausmas, pilvo viršutinės dalies skausmas, dispepsija, burnos išopėjimas, sausa burna, pykinimas, hiperbilirubinemija, dermatitas, naktinis prakaitavimas, niežėjimas, išbėrimas, išplitęs niežėjimas, sausa oda, galūnių skausmas, glikozurija, proteinurija, menopauzės simptomai, astenija, krūtinės skausmas, nenormalūs kepenų tyrimų rezultatai, kūno masės padidėjimas.


Literatūros sąrašas

https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/medications


Reziumė

Autorius
di2000
Tipas
Konspektas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.30
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 7, 2023
Publikuotas
2023 m.
Apimtis
19 psl.

Susiję darbai

Epilepsija veikiantys vaistai

Medicina Prezentacija 2020 m. ernesta147
Farmakologijos darbas. Pasitelkiant mokslinę ir mokomąją literatūrą išnagrinėti medikamentai skirti epilepsijos priepuoliams malšinti. Epilepsijos ligos apibūdinimas. Priepuolių tipai. Klasifikuojanmi medikamentai, pagal epilepsijos priepuolį....

Namų vaistinėlės vaistai

Medicina Referatas 2021 m. viskasbusgerai
Tikslas: Patikrinti namų vaistinėlės vaistus, kurie dažniausiai vartojami pirmajai pagalbai

Širdį ir kraujagysles veikiantys vaistai

Medicina Konspektas 2015 m. rasa13
ŠIRDĮ IR KRAUJAGYSLES VEIKIANTYS VAISTAI. Specialioji Farmakologija. •Specialioji farmakologija: charakterizuoja vaistų savybes, veikimą, indikacijas, kontraindikacijas, dozavimą, tarpusavio sąveiką, nepageidaujamą veikimą.