Vidaus sekrecijos liaukos: 12 klasės biologijos konspektas

8 psl. / 2128 žod.

Ištrauka

Endokrininės liaukos išskiria hormonus. Hormonai – specifinės, fiziologiškai aktyvios medžiagos, išskiriamos į kraują, limfą ir tarpląstelinį skystį, kurios reguliuoja viso organizmo medžiagų apykaitą, lemia energiją, darbingumą, charakterį, figūrą, plaukuotumą, lytinį potraukį ir kt. Hormonai veikia organizmo struktūrą ir įvairias funkcijas – reguliuoja medžiagų apykaitą, ląstelių diferenciaciją, augimą, endokrininių liaukų bei centrinės nervų sistemos (CNS) funkcijas.

Vidaus sekrecinių liaukų išskiriami hormonai yra įvairios prigimties:

I. Baltyminiai hormonai:

1) Hormonai baltymai. Kasos išskiriami insulinas, gliukagonas; hipofizės išskiriamas somatotropinas. 2) Hormonai peptidai. Pagumburio gaminami antidiurezinis hormonas ADH ir oksitocinas.3) Hormonai aminorūgščių dariniai. Antinksčių išskiriami adrenalinas, noradrenalinas; skydliaukės

tironinai.II. Steroidiniai hormonai. Lipidinės prigimties hormonai yra lytiniai hormonai testosteronas,

estrogenai, progesteronas; antinksčių žievės hormonai.

Tai, kokia yra sintetinamų hormonų prigimtis, lemia liaukinio epitelio ląstelių sandarą:

I. Baltyminius hormonus sintetinančiose ląstelėse gausu šiurkščiojo endoplazminio tinklo, prie kurio yra prisijungusios ribosomos, sintetinančios baltymus.

II. Steroidinius hormonus sintetinančiose ląstelėse gausu lygiojo endoplazminio tinklo, kuriame sintetinami ir kaupiami lipidai.

Nuo hormonų prigimties priklauso jų veikla.

1. Baltyminiai hormonai yra pernešami kraujyje. Pasiekę ląstelę taikinį, jie negali pereiti pro fosfolipidų dvisluoksnį(nes nėra tirpūs lipiduose), todėl jie jungiasi prie membraninių baltyminių receptorių. Sujungimas aktyvina ląstelėsbaltymus, kurie katalizuoja tam tikrus procesus ląstelėje.

o Insulinas susijungia su receptoriais, esančiais kepenyse arba raumenyse, ir padidina gliukozės pralaidumą membranoje.

o Gliukagonas, prisijungdamas prie baltyminių plazminės membranos receptorių, aktyvuoja fermentus, esančius kepenų ląstelėse, ir šie pradeda glikogeno hidrolizę.

2. Steroidiniai hormonai, patekę į kraują, jungiasi su specifiškais kraujyje esančiais baltymais, leidžiančiais juos taip transportuoti. Steroidiniai hormonai lengvai praeina pro fosfolipidų dvisluoksnį ir veikia ne iš ląstelės išorės kaip baltyminiai hormonai, o jungiasi su ląstelėse esančiais baltymais, keliauja į branduolį ir veikia genetiniam lygmeny – veikia genus. Veikiant genus, yra gaminami specifiški baltymai ląstelėje dėl susidariusios naujos iRNR, kuriossusiformavimą lėmė steroidinio hormono ir ląstelės baltymo junginio.

Steroidiniai hormonai: lytiniai hormonai (testosteronas, estrogenai, progesteronas).


Reziumė

Autorius
andromedameia
Tipas
Konspektas
Dalykas
Biologija
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 4, 2023
Publikuotas
2022 m.
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai

Biologijos konspektas (11 - 12 klasės)

Biologija Konspektas deimukas100
Ląstelių sandra Prokariotinės ląstelės sandara Prokariotinės ląstelės – neturi membrana apgaubto branduolio ir membraninų organelių. Kapsulė...

Kvėpavimas: 12 klasės biologijos konspektas

Biologija Konspektas 2021 m. andromedameia
Konspektas aprašo kvėpavimo procesą gyvuosiuose organizmuose: kvėpavimą kūno paviršiumi, pro žiaunas, trachėjomis bei detaliai išanalizuoja žmogaus kvėpavimo sistemą bei kvėpavimo procesą. ...

Virškinimas: 12 klasės biologijos konspektas

Biologija Konspektas 2021 m. andromedameia
Konspektas apima visą informaciją, reikalingą apie virškinimo sistemą biologijos VBE. Nagrinėjama virškinimo sistemos sandara, virškinimo procesas, fermentai, kepenys, žarnyno sistemos ligos. Pateikiamos lentelės,...