AKtyvaus, pasyvaus ir instrumentinio lytėjimų palyginimas

7 psl. / 1018 žod.

Ištrauka

Pagal Myers (2008), jutimas – tai procesas, kai mūsų receptoriai ir nervų sistema fiziškai pateikia išorinę aplinką. Žmogaus kūnas pasižymi daugeliu jutimu, tokiais kaip skonis, uoslė, rega ir klausa. Tačiau taip pat, labai svarbus jutimas, kuris dažnai yra mažiau vertinamas ar net pamirštamas, yra lyta.
Lytėjimo pojūčius sukelia mechaninės ir terminės daiktų savybės. Kartais šitie pojūčiai dar vadinami odos pojūčiais. Lytėjimas – tai gebėjimas jausti ir suvokti mechaninius ir terminius dirgiklius. Pasyvusis lytėjimas – ypatinga lytėjimo forma, taktilinių pojūčių formavimasis objektui liečiant ar judant kūno paviršiuje. Aktyvusis lytėjimas – tai aktyvus kontaktinis objekto tyrimas apčiupinėti jį ranka. Instrumentinis lytėjimas – tai taktilinių erdvės pojūčių skyrimas naudojant kokį nors tarpinį įrankį. Taktiliniai pojūčiai, tai tokie pojūčiai, kai juntamas odos receptoriumi veikiantis dirgiklis (Kaffemanas 2002).
Lytėjimo receptorių kiekis įvairiose odos vietose yra skirtingas. Pagal J.Lapę ir G. Naviką (2003), daugiausia jų yra pirštų galuose.Manoma, kad atskiros objektų savybės juntamos skirtingais receptoriais.
DARBO TIKSLAS
Palygintiaktyvų, pasyvų ir instrumentinį lytėjimą.
DARBO PRIEMONĖS
Dvidešimt tiriamajam nežinomų daiktų, akių raištis, virbalas.
TIRIAMASIS OBJEKTAS
Moteris, 19 metų, be regos komplikacijų.


Reziumė

Autorius
lawixsy
Tipas
Laboratorinis darbas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€1.93
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 12, 2014
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
7 psl.

Susiję darbai

Aktyvaus bendravimo technika

Psichologija Prezentacija 2007 m. bigis
Darbe supažindinama su aktyvaus bendravimo technika, kurią sudaro: priėmimas, aktyvus klausymasis, klausimų uždavinėjimas, įvairios pranešimo technikos. Taip pat akcentuojamos įvairios bendravimo klaidos ir...

Objektų atpažinimas lytėjimu

Psichologija Laboratorinis darbas 2013 m. lawixsy
DARBO TIKSLAS Nustatyti taktilinių pojūčių ir suvokimo ypatybes. DARBO PRIEMONĖS Penkios kartono kortelės su ant jų adata išbadytais nesudėtingais objektais: širdis, kubas, žvaigždė,...