Nedarni šeima

18 psl. / 4363 žod.

Ištrauka

Pakitus ekonominei ir socialinei situacijai Lietuvoje, ne visi žmonės sugeba prisitaikyti prie naujų gyvenimo sąlygų, todėl daugėja probleminių šeimų. Sunki ekonominė padėtis, nedarbas, nepakankamai veiksminga valstybinė socialinė politika, dažnai sudaro prielaidas šeimose tarpti alkoholizmui, smurtui, narkomanijai, vaikų nepriežiūrai ir t.t. Taigi atsiranda nedarnių šeimų, negalinčių sėkmingai socializuotis visuomenėje. Tokiose šeimose daugiausiai nukenčia nepilnamečiai vaikai, nes jie yra labiausiai pažeidžiami ir priklausomi nuo tėvų (globėjų).

Anot V.Aramavičiūtės (1975), nedarnios šeimos – yra tos, kurios nesudaro tinkamų moralinių vaikų auklėjimo sąlygų, kuriose nesaikingai girtaujama, ištvirkaujama, kuriose dažni konfliktai, netgi muštynės, kurių nariai grobsto visuomeninį turtą, vagiliauja. Dažnai šios šeimos vadinamos nedarniomis, moraliai pakrikusiomis, amoraliomis.

Nepriklausomoje Lietuvoje buvo pradėtos kurti naujo tipo socialinės paramos institucijos vaikams, kurie auga nedarniose šeimose (pvz., dienos, ugdymo ir socialinės paramos centrai). Tačiau suvokus vaikų problemų tiesioginę priklausomybę nuo jų šeimų sunkumų, buvo suprasta, kad socialinę paramą reikia teikti ne tik individualiai vaikui, bet ir jo artimiausiai aplinkai – šeimai. Socialinis darbuotojas, dirbdamas su nedarnia šeima, padeda spręsti jos problemas, kartu jis dirba su artimiausia jos aplinka : seneliais, kaimynais, giminaičiais ir draugais. Nedarnioms šeimoms mes priskiriame eilę požymių, kurie tarsi priklauso tik joms, o visos kitos šeimos yra idealios. Visuomenėje atsiranda didelė įtampa tarp vadinamų nedarnių ir darnių šeimų. Esant iš nedarnios šeimos, tai žeidžia žmogaus orumą. Iškyla klausimas ar apskritai galima sudaryti nedarnių šeimų sąrašus. Šios šeimos nuolatos matomos per padidinimo stiklą. Fiksuojamas kiekvienas jų atliktas nepadorus elgesys, neįvertinant jų gerųjų savybių. Siekiama šias šeimas pažeminti, nustumti ar net pasinaudoti žeminant jų statusą, tuo pačiu keliant savo.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. NEDARNIOS ŠEIMOS SĄVOKA4
  • 2. VEIKSNIAI, SĄLYGOJANTYS NEPILNŲ ŠEIMŲ DIDĖJIMĄ4
  • 3. NEDARNIOS ŠEIMOS ĮTAKA VAIKO VALIOS IR EMOCIJŲ SFERAI5
  • 4. NEDARNI ŠEIMA - RIBOTŲ SOCIALINIŲ GALIMYBIŲ ŠEIMA6
  • 5. VAIKŲ IŠ NEDARNIŲ ŠEIMŲ SOCIALIZACIJOS TEORINĖS PRIELAIDOS9
  • 5.1 NEDARNIŲ ŠEIMŲ VAIKŲ SOCIALIZACIJOS YPATUMAI IR PROBLEMOS9
  • 5.2 PAGRINDINIAI VAIKŲ IŠ NEDARNIŲ ŠEIMŲ SOCIALIZACIJOS VEIKSNIAI: ŠEIMA, MOKYKLA11
  • 6. SOCIALINIO DARBUOTOJO VEIKLA, TEIKIANT INDIVIDUALIĄ PARAMĄ NEDARNIOMS ŠEIMOMS14
  • IŠVADOS17
  • NAUDOTOS LITERATŪROS SĄRAŠAS18

Reziumė

Autorius
ramkė
Tipas
Paruoštukė
Dalykas
Socialinis darbas
Kaina
€1.38
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 4, 2015
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
18 psl.

Susiję darbai

Šeima įtinklintoje visuomenėje

Socialinis darbas Referatas 2010 m. bifido-o
Šis darbas buvo publikuojamas viešai prieš auditoriją. Darbas taip pat buvo įvertintas dešimtuku ir paminėtas kaip vienas iš geriausių ir aktualiausių darbų.

Socialinis darbas su šeima: „PARADOKSO METODAS“

Socialinis darbas Referatas vika1
Labai dažnai konfliktas šeimoje įsiplieskia dėl ne vietoje paliktų šlepečių. Šiuo atveju svarbu ne tiek pačios šlepetės, kiek sugebėjimas apie jas tarpusavyje pasikalbėti. (Psichologas...