Sodininkystės - daržininkystės ir augalų apsaugos technologinės praktikos ataskaita

17 psl. / 2876 žod.

Ištrauka

Sodininkystė ir daržininkystė yra tradicinės Lietuvos žemės ūkio šakos. Šiam sektoriui būdingi mėgėjiški ir pramoniniai ūkiai. Didelę dalį vaisių, uogų ir daržovių šalies gyventojai užsiaugina mėgėjiškuose ūkiuose: sodų bendrijų, sodybų sklypuose. Vaisių ir uogų bei daržovių sektoriai sparčiai plėtojami, nes sodininkystė ir daržininkystė – perspektyvios Lietuvos ūkio šakos.

Lietuvos prekybos tinkluose labai didelis daržovių bei vaisių asortimentas, tačiau ne visa produkcija yra lietuviškos kilmės. Nors Lietuvoje yra nemažai pramoninių ūkių, tačiau labai daug lietuviškos produkcijos yra išvežama ir pateikiama užsienio rinkai.

Tačiau, sodininkystė ir daržininkystė yra neatsiejama nuo augalų apsaugos. Augalų apsauga užtikrina produkcijos dydį, apsaugo derlių nuo ligų ir kenkėjų pažeidimų. Augalų apsauga - tai mokslas, tiriantis augalų kenksminguosius organizmus, kuriantis metodus ir priemones jų daromai žalai mažinti bei praktiškai saugoti augalus nuo ligų, kenkėjų ir piktžolių.

Lietuvoje, vienas iš konkurencingiausių ūkių sodininkystės ir uogininkystės srityje - Felikso Šlėvės ūkis, Radviliškio rajone. Šio ūkininko ūkio dydis siekia beveik 120ha. Ūkyje auginamas labai įvairus uogų bei vaisių asortimentas, plėtojamas perdirbimas.

UAB ,,Kietaviškių gausa“ yra viena iš pirmaujančių šiltnamių įmonių Lietuvoje, auginančių agurkus, pomidorus ir salotas beveik visus metus 15 ha plote. Įmonė įsikūrusi prie Elektrėnų.

LAMMC sodininkystės ir daržininkystės institutas įkurtas Babtuose, Kauno rajone. Institutas turi 396 ha ploto eksperimentinę bazę, kurią sudaro eksperimentiniai sodai ir daržai, bandyminiai šiltnamiai, medelynas.

Tikslas: susipažinti su Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės ūkio kryptimis ir jų vykdoma augalų apsauga.

Uždaviniai: 1. Aplankyti: F. Šlėvės ūkį, UAB ,,Kietaviškių gausą“ , LAMMC sodininkystės ir daržininkystės institutą bei A. Pėstininko ūkį.

2. Susipažinti su ūkiuose auginama produkcija.

3. Susipažinti su ūkiuose vykdoma augalų apsauga bei jos metodais.

4. Susipažinti su ūkiuose vyraujančiomis ligomis ir kenkėjais.


Turinys

  • Įvadas4
  • 1. Sodininkystė ir daržininkystė lietuvoje5
  • 1.1. Lietuvoje auginama produkcija5
  • 1.2. Sodo ir daržo asortimentas prekybos tinkluose6
  • 2. Sodo ir daržo augalų apsauga8
  • 3. Išvykos11
  • 3.1. Felikso Šlėvės intensyviosios sodininkystės ūkis11
  • 3.1.1. Augalų apsauga12
  • 3.2. Šiltnaminės daržininkystės įmonė UAB ,,Kietaviškių gausa‘‘13
  • 3.2.1. Augalų apsauga15
  • 3.3. LAMMC sodininkystės ir daržininkystės institutas ir Algimanto Pėstininko ūkis15
  • 3.3.1. Augalų apsauga15
  • Išvados17

Reziumė

Autorius
studentė17
Tipas
Praktikos ataskaita
Dalykas
Žemės ūkis
Kaina
€2.70
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 9, 2017
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
17 psl.

Susiję darbai

Dekoratyvinių augalų praktikos - ekspedicijos ataskaita

Žemės ūkis Praktikos ataskaita 2010 m. aurume
Ylalapis flioksas Pavasarinis adonis Rudennis vėlyvis Paprastasis kadagys Dailieji auskarėliai Tiesiaragės našlaitės Šilokai Hiacintai Rytinės aguonos Alpinė liūtpėdė Bijūninių Didžiažiedžiai katilėliai Diktonas Knifofijos...

Augalininkystės technologijų technologinė praktika

Žemės ūkis Praktikos ataskaita daivuciukasss
Šiais metais turėjome dvi praktikas – pas patyrusį ūkininką Kęstutį Bružiką ir Lukšių ŽŪB kooperatyve. Kadangi šiais laikais daugelis žmonių užsiima ūkininkavimu, buvo...

Praktikos ataskaita ekologiškame ūkyje

Žemės ūkis Praktikos ataskaita 2011 m. rasa13
Savo praktikos ataskaitoje aš pabandysiu apžvelgti ekologiškų produktų pardavimo organizavimą ir valdymą ŽŪ įgytas žinias ir praktinio darbo įgūdžius. Tai darysiu remdamasi savo...