Anot rašytojo Milano Kunderos, romanas yra vienintelė galimybė parodyti, aprašyti, analizuoti žmogiškąją egzistenciją visais aspektais. Argumentuotai pagrįskite šią mintį arba ją paneikite

3 psl. / 1378 žod.

Ištrauka

Rašytojas Milanas Kundera teigia, kad romanas yra vienintelė galimybė parodyti, aprašyti, analizuoti žmogiškąją egzistenciją visais aspektais. Aš atskleisiu, kokie žmogiškosios egzistencijos aspektai yra Vinco Mykolaičio-Putino psichologiniame romane „Altorių šešėly“ .Čia aprašomas Liudo Vasario – jauno kunigo gyvenimas, jausmai, vidiniai konfliktai, siekis išsivaduoti iš visuomenės primestų dogmų.Romane atskleistas asmenybės, bandančios rasti save aspektas.Kūrinys svarbus ir istorine prasme – gerai atskleidžia minimo laikotarpio visuomenės nuotaikas (lenkų ir lietuvių dvasininkų priešpriešą, nepriklausomos Lietuvos politines intrigas, Kaunointeligentijos gyvenimą).Čia išryškėja kūrybinė Liudo Vasario prigimtis. Poeto pašaukimas- tai dar vienas aspektas nulemsiantis tolimesnius romano įvykius.Taip pat yra svarbus, kunigo pašaukimo ieškojimo aspektas. Romane ,,Altorių šešėly‘‘ aktualia tema tampa vyro ir moters ryšys .
„Altorių Šešėly“ buvo ir pirmasis modernistinis lietuvių romanas, atitikęs tuo metu vakarų Europoje paplitusias literatūrines tradicijas. Šis romanas turi labai daug autobiografinių elementų, nors pats autorius tą ryšį siekė sumenkinti. Vincas Mykolaitis-Putinas, lygiai kaip ir aprašomasis Liudas Vasaris, buvo poetas iš Suvalkijos, įstojo į kunigų seminariją, netrukus po jos baigimo išvyko į Peterburgo dvasinę mokyklą, vėliau – į Vakarų Europą, o grįžęs Lietuvon –atsisakė kunigystės. Sutampa ir dalis vietovardžių – pavyzdžiui, Aušrakalnis, iš tiesų stūksantis poeto gimtinėje, nesunku nuspėti, kad minimas Naujapolis yra Marijampolė ir kt.


Reziumė

Autorius
paulinukas7
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 19, 2014
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai

Anot literatūrologo, rašytojo regimanto tamošaičio, ,,Atsiremdami į klasiką mes daromės tiesūs, teisingi, mūsų mintis atranda tikrąsias vertybes ir per jas randame kelią į kitą žmogų“. Argumentuotai pritarkite šiai minčiai arba ją paneikite.

Literatūra Rašinys kristale10
Gyvename moderniame informacinių technologijų amžiuje, kuriame, deja, knygoms vietos lieka vis mažiau. Televizija, kompiuteriai, mobilieji telefonai pastaruoju metu daug labiau vertinami nei knygų...