Gėrio ir blogio kontrastas Jono Biliūno ir Juozo Apučio novelėse

2 psl. / 696 žod.

Ištrauka

Gėrio ir blogio samprata buvo aktuali visais laikais. Antikoje gėris sietas su menu, viduramžiais su religiniais idealais, renesanso epochoje gėris buvo apipintas humaniškosiomis vertybėmis. Gėris ir blogis gali būti vertinamas įvairiais aspektais, bet geriausiai jų prasmė atsispindi etinėje, religinėje ir filosofinėje plotmėse. Gėrio ir blogio kontrastas vaizduojamas ir literatūroje. Savo nuomone bandysiu argumentuoti Jono Biliūno ir Juozo Apučio novelėse.


Turinys

  • PLANAS
  • I. Įžanga: Gėrio ir blogio samprata buvo aktuali visais laikais. Antikoje gėris sietas su menu, viduramžiais su religiniais idealais, renesanso epochoje gėris buvo apipintas humaniškosiomis vertybėmis. Gėris ir blogis gali būti vertinamas įvairiais aspektais, bet geriausiai jų prasmė atsispindi etinėje, religinėje ir filosofinėje plotmėse. Gėrio ir blogio kontrastas vaizduojamas ir literatūroje. Savo nuomone bandysiu argumentuoti Jono Biliūno ir Juozo Apučio novelėse.
  • II. Gėrio ir blogio kontrastas Jono Biliūno ir Juozo Apučio novelėse.
  • 1. Juozas Aputis – iškiliausias sovietinio laikotarpio Lietuvoje moderniosios psichologinės novelės ir apysakos autorius.
  • 2. Jonas Biliūnas XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios lietuvių prozininkas, publicistas, lyrinės prozos pradininkas Lietuvoje.
  • III. Apibendrinimas: Taigi, mano manymu, ne tik šiais laikais, bet ir senovėje gėris ir blogis egzistavo. Gėrį ir blogį parodo ir atskleidžia Jono Biliūno ir Juozo Apučio parašytos novelės. Laiko tema novelėje jungia ir studento psichologiją, ir istorinį kontekstą. Dabartyje patirti įspūdžiai veikėjui asocijuojasi su praeities patirtimi – pokario laikais, baime. Smurtas ateina į dabartį kaip nuolatinis praradimų jausmas. Rašytojas savo veikėjais, bandančiais prisitaikyti prie gyvenimo, apibendrintai išreiškia suluošintos kartos būseną. Tai rodo, kad sukaupus valią ir tikėjimą, blogis neteko savo galios. Visa ši situacija buvo lyg ir studento, jauno žmogaus, vyriškumo išbandymai, kova tarp gėrio ir blogio.

Reziumė

Autorius
linuxas
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 21, 2016
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Žmogaus dvasinė branda Juozo Apučio novelėse

Literatūra Rašinys 2020 m. pagalba112
Samprotavimo rašinys tema ,,Žmogaus dvasinė branda", kur remtasi Juozo Apučio novelėmis, mokykloje gavo aukščiausią įvertinimą. Čia ras informacijos tiek literatūrinį, tiek samprotavimo rašinius...