Moters paveikslas lietuvių literatūroje

4 psl. / 1226 žod.

Ištrauka

Visais laikais lietuvių literatūroje moterys buvo svarbios gyvenime ir šeimoje buvo kuriami vaizdingi paveikslai apie jas. Dažniausiai moteris vaizduojama kaip kruopšti kantri namų šeimininkė mylinti ir mylima žmona ir mama bei likimui nuolanki būtybė. Lietuvių literatūroje moteris siejama su namų ir šeimos pasauliu, ji yra namų židinio saugotoja. Literatūroje ir religijoje ji neretai iškeliama kaip labai gerbtina asmenybė. Galbūt keista, tačiau moterys gali būti ir labai stiprios, nors dauguma įsitikinę, kad stiprioji lytis yra vyrai. Moters paveikslą lietuvių literatūroje sukuria ir vaizduoja šatrijos Ragana, Jonas Biliūnas, Vincas Mykolaitis-Putinas savo kūriniuose.

Viena iš žymiausių XXa. rašytojų Marija Pečkauskaitė-Šatrijos Ragana savo kūryboje siekė atkurti pasiaukojančios, dirbančios kitų labui, bei turtingo vidinio pasaulio moters įvaizdį. Savo vaikystę praleidusi senuose Žemaitijos dvaruose, kur buvo daug knygų, skambėjo muzika visa tai suformavo rašytojos asmenybę. Šatrijos Ragana buvo pirmoji lietuvė moteris, įgijusi Europinį išsilavinimą.


Reziumė

Autorius
zivileja
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 30, 2016
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Motinos paveikslas lietuvių literatūroje

Literatūra Rašinys ievytiaa
Motina yra labai svarbus žmogus, kuris supažindina savo vaikus su pasauliu, moko suprasti gyvenimą, formuoti vertybes. Idealu, kai auklėdama vaiką, motina yra ir...