Mokslininkai spėja, kad XXI amžiaus pabaigoje iš 7 tūkstančių šiandien pasaulyje egzistuojančių kalbų ir dialektų liks mažiau negu pusė. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais,pasamprotaukite, kodėl vienos kalbos yra populiarios, tampa netgi tarptautinio bendravimo kalbomis, o kitoms kyla grėsmė išnykti.

2 psl. / 605 žod.

Ištrauka

Tautos kultūra - abstrakti sąvoka, tačiau visgi, kaip galėtume ją įvardyti? Tradiciniu maistu, šventėmis, tautiniais rūbais, papročiais? Ne. Svarbiausia yra kalba. Juk ji – tautos sielos veidrodis. Kaip rašė Mikalojus Daukša, „gimtoji kalba yra bendras meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas.“ Mokėti savo kalbą yra svarbu, tačiau būtina žinoti ir bent kelias kitas užsienio kalbas. Kalbos sieja šalių kultūras, todėl norint gerai pažinti kitus kraštus, yra būtina žinoti keletą kitų kalbų. Tačiau kodėl vienos kalbos išlieka, o kitos nyksta ir pamažu miršta?

Kalba, kurią vartojame, padeda mums suvokti pasaulį, kitus žmones ir pačius save. Visame pasaulyje kalbama net 7 000 kalbų. Europos kalbų, kuriomis kasdien kalba daugiau nei milijonas žmonių, yra 150-200, o 46 kalbos teturi po vieną vartotoją. Populiariausios pasaulio kalbos – japonų, rusų, anglų, ispanų bei kinų. Yra ir tokių kalbų, kurios jau seniai pamirštos, nebevartojamos, mirusios.Tokios kaip baltų kalbos : jotvingių,kuršių,prūsių,sėlių ir žiemgalių. Kalbos mirdavo visuomet. Kultūros atsirasdavo ir išnykdavo, o kartu išnykdavo ir jų kalbos. Tačiau dauguma vyriausybių, o taip pat privačių fondų, stengiasi išsaugoti nykstančias ar jau išnykusias kalbas. Pagal kalbos atgaivinimo tyrimus iš viso pasaulio yra įrodyta jog kalbos išnykimas ne visada neišvengiamas. Jaunimas augdamas išmoksta mylėti savo gimtąją kalbą, išvysto pagarbą kitų šalių kalboms. Kitos tautos turi savo kultūras, kalbas, kurios taip pat yra vertingos ir iš kurių galime pasimokyti. Mokėti kitą kalbą svarbu ne tik dėl to, kad gautume darbą kitoje šalyje, bet ir dėl to, kad galėtume susipažinti su vietos gyventojais. Bendraudami vieni su kitais daugiau sužinome, kas mus sieja, ir drauge imame labiau visas gerbti kalbas.


Turinys


Reziumė

Autorius
emilituks
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 21, 2017
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai