Pasidomėkite, kokios Lietuvos literatūrinės premijos ir už ką skiriamos. Pristatykite du - tris pasirinktus paskutinių metų laureatus

2 psl. / 635 žod.

Ištrauka

Lietuvoje kasmet ar kas keletą metų yra teikiamos literatūrinės premijos literatūros srityje labiausiai pasižymėjusiems kūrėjams. Jų yra įvairių: Antano Baranausko premija, kuri skiriama už kūrinius, atskleidžiančius žmogaus ir gamtos ryšį, Jotvingių premija, teikiama už geriausią metų knygą ar publikaciją, Jurgio Kunčino vardo premija už geriausią trumposios prozos kūrinį, literatūros redaktoriaus premija, įteikiama už profesionalų redagavimą, vaikų premija už nuopelnus vaikų literatūros srityje bei Žemaitės premija – viena prestižinių Lietuvos literatūros premijų. Šiandien aš pristatysiu Antano Baranausko, literatūros redaktoriaus ir vaikų literatūros premijas bei šių premijų paskutinių metų laureatus.


Literatūros redaktoriaus premija yra skiriama grožinės ir humanitarinės literatūros redaktoriui už viso gyvenimo darbą: profesionalų redagavimą, vertėjų, redaktorių ugdymą. Premija įsteigta leidyklos „Vaga“ bei Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos. Pirmą kartą ji buvo įteikta 2008 metais balandžio 28 d., minint redaktoriaus ir vertėjo, ilgamečio „Vagos“ darbuotojo Dominyko Urbo gimimo metines. Šio apdovanojimo tikslas pagerbti redaktorius, įvertinant jų nuopelnus literatūros kūrinio kelyje nuo autoriaus iki spausdintos knygos. Leidykla „Vaga“ premijos laureatui skiria skulptūrėlę - „Auksinė lupa“, simbolizuojančią kruopštų redaktoriaus darbą. Pastaraisiais metais šis apdovanojimas buvo įteiktas redaktorei Danutei Ulčinskaitei už kūrybišką ir atsakingą požiūrį į redaktoriaus darbą, už pagarbą vertėjui ir suredaguotose knygose puikiai juntamą tiek rašytojų, tiek vertėjų dvasią. Danutė Ulčinskaitė – premijos laureatė - dirbo leidyklose „Mintis“, „Margi raštai“, „Garnelis“, Nacionaliniame operos ir baleto teatre bei žurnale „Rubinaitis“. Ji redaguoja įvairiausių žanrų – enciklopedinę, edukologinę, ekonominę, muzikinę, kraštotyrinę, istorinę, literatūrologinę, taip pat grožinę vaikų ir suaugusiųjų literatūrą. Danutė Ulčinskaitė kultūriškai reikšmingesnėmis laiko šias savo suredaguotas knygas: Samuelio Bako „Nutapyta žodžiais“, Dinos Rubinos „Petruškos sindromas“, Nijolės Dariūtės-Maštarienės „Darius ir Girėnas“, Česlovo Kontrimo „Lietuvos geležiniai kryžiai“. Taigi, ši premija yra svarbi, nes ji įvertina visą redaktoriaus gyvenimo darbą, jo pastangas redaguojant kūrinius.


Reziumė

Autorius
silvijaa
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 18, 2018
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai