Laisvės vertė. P. Karpavičius „Pamokslas, sakytas minint piliečius, paaukojusius gyvybę už laisvę ir tėvynę“ (ištraukos su Periklio ir Cicerono citatomis)

2 psl. / 614 žod.

Ištrauka

Kas yra laisvė? „Dabartiniame lietuvių kalbos žodyne“ žodis laisvė turi keletą apibrėžimų. Visų pirma, laisvė apibūdinama kaip „nebuvimas apribojimų, varžančių visuomeninį politinį gyvenimą bei visuomenės ar atskiro jos nario veikimą, nepriklausymas“. Be to, tai „teisė nevaržomam reikšti savo, kolektyvo ar visuomenės nuomonę“. Mano nuomone laisvė yra pati didžiausia vertybė, be kurios viskas pasaulyje taptų niūru ir beprasmiška.

Visų pirma, kaip byloja žodynas, laisvas žmogus gali elgtis taip, kaip jam pačiam atrodo priimtiniausia. Žinoma, visišką žmogaus laisvę iš dalies varžo įstatymai (mūsų atveju - Konstitucija), tačiau be jų pasaulyje juk kiltų chaosas. Pats paprasčiausias pavyzdys - mokyklą baigiantys abiturientai. Visą savo gyvenimą praleidę su tėvais ir elgęsi pagal mokyklos taisykles, pasibaigus mokslo metams jie galės pasirinkti savo gyvenimo kelią. Vieni nuspręs studijuoti ir gilinti savo žinias vienoje ar kitoje srityje, antri tuoj pat pradės dirbti, kad galėtų tapti visiškai nepriklausomi nuo tėvų, na, o treti galbūt nuspręs kuriam laikui atidėti šį svarbų sprendimą. Jie keliaus, pažins pasaulį. Visi jie, kad ir kokį kelią pasirinktų, darys tai laisvės dėka. Sunku patikėti, jog galutinai nepriklausoma tauta tapome dar visai neseniai - 1990-1991 metais, kuomet buvo paskelbtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktas, o Rusijos federacija pripažino visišką mūsų valstybės nepriklausomybę. Mūsų kartai neteko gyventi su apribojimais, galbūt todėl sunku suvokti, kokia nepaprastai sunki situacija buvo ištikusi Lietuvą.


Reziumė

Autorius
opyop
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 17, 2018
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai