Kūčių tradicijos bei papročiai Lietuvoje ir kitose Europos šalyse

16 psl. / 3806 žod.

Ištrauka

Agrariniai bei kalendoriniai papročiai ir apeigos yra kilusios jau nuo pat ankstyvųjų laikų, kuomet mūsų protėviai vertėsi medžiokle, maisto rankiojimu, o vėliau ir žemdirbyste bei gyvulininkyste. Ankstyvieji laikai, tai tas atkarpos taškas, nuo kurio „atsispyrus“ galima daryti išvadą, jog apeigos ir tam tikri papročiai gimė iš mūsų protėvių gamtos dėsnių nesupratimo. Negalėdami paaiškinti tam tikrų gamtos reiškinių, jie rinkdavosi paprastesnį būdą, tai ko negalėdavo paaiškinti - sudievindavo, taip atsirado pirmieji kultai bei apeigos.
Šiandien Kūčios Lietuvoje yra siejamos su krikščioniškos šventės tradicija, tačiau iš tiesų ši šventė buvo svarbi net ir tuomet, kai krikščionybė nebuvo neatsiejama nuo tokių švenčių kaip Kalėdos, Kūčios, Velykos ir t.t. Svarbiausia – nepamiršti savo šaknų ir puoselėti jau nuo seno nusistovėjusias tradicijas, kurios ir daro mūsų šalį unikalią. Kūčių šventimas – mūsų šalyje kultūrinis mūsų protėvių paveldas, vargu ar nors vienoje, kitoje Europos šalyje Kūčios yra tokios unikalios ir išskirtinės kaip kad Lietuvoje. Čia Kūčios – jau nuo seno mūsų protėviams yra pamaldumo, susikaupimo ir tikėjimo šventė, o tai patvirtina išlikę protėvių papročiai bei įsitikinimai.
Temos aktualumas ir naujumas: Gyvenant savo gimtojoje šalyje yra būtina sužinoti savo šalies istoriją, pažinti savo šalies kūltūros tradicijas bei papročius. Todėl pravartu prisiminti kaip Kūčias šventė mūsų protėviai Lietuvoje, kaip jie vertino šią šventę, taip pat naudinga sužinoti ir apie tai, kaip šią šventę švenčią kitos Europos šalys.Galime palyginti mūsų tautos ir kitų papročius, atskirti panašumus ir skirtumus.
Tyrimo objektas: Kūčios Lietuvoje nuo seniausių laikų bei Europos šalys
Tikslas: Susipažinti su Kūčių šventimu Lietuvoje taip pat susipažįstant su šai švente ir kai kuriose Europos šalyse kuriose šis paprotys turi taipat didesne reikšmę.
Uždaviniai:
1. Paaiškinti kaip atsirado dabartinės šventės Lietuvoje
2. Apžvelgti kalendoriaus atsiradimą
3. Susipažinti su pagrindiniais lietuvių papročiais Lietuvoje
4. Atskleisti lietuvių supratimą apie Kūčių burtus
5. Pateikti mūsų protėvių Kūčių stalo ypatumus, Kūčių valgių ruošimą
6. Supažindinti su Europos Kūčiomis.


Turinys

  • 1. Turinys2
  • 2. Įvadas3
  • 3. Kalendorinių švenčių, bei apeigų susidarymas nuo mūsų protėvių laikų 4-5
  • 4. Kūčios ir pagrindiniai jų papročiai 6-7
  • I. Kūčių burtai 8-9
  • II. Kūčių valgiai 10 –12
  • 5. Kūčių papročiai kitose šalyse 13-14
  • 6. Išvados15
  • 7. Literatūra ir šaltiniai16

Reziumė

Autorius
sundrop
Tipas
Referatas
Dalykas
Etninė kultūra
Kaina
€2.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 27, 2014
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
16 psl.

Susiję darbai

Dėl didėjančio gyventojų mobilumo, informacinių priemonių poveikio ir kitų priežasčių lietuvių kalbos tarmės palaipsniui artėja prie bendrinės kalbos. ar verta stengtis užtikrinant tarmių išlikimą?. Dėl didėjančio gyventojų mobilumo, informacinių priemonių poveikio ir kitų priežasčių lietuvių kalbos tarmės palaipsniui artėja prie bendrinės kalbos. ar verta stengtis užtikrinti tarmių. Ar verta stengtis užtikrinant tarmių išlikimą kalbos. Ar verta stengtis užtikrinant tarmių išlikimą

Etninė kultūra Rašinys 2015 m. laukineorchideja
Tai 12-os klasės lietuvių kalbos įskaitos kalbėjimo tema (nr. 1) apie lietuvių bendrinės kalbos ir tarmių santykį, jų išsaugojimą.

Kūčių šventės tradicijos ir papročiai

Etninė kultūra Prezentacija moksliuke420
Kūčios - tai šeimos šventė, švenčiama gruodžio 24d., Šv. Kalėdų išvakarėse. Ji suartina visus šeimos narius: ir gyvus, ir išėjusius į amžinybę; tai...