Šiuolaikinė Lietuvos kurortų architektūra

9 psl. / 2280 žod.

Ištrauka

Šiais metais gavau puikią galimybę atlikti priešdiplominę praktiką Kauno Technologijos Universiteto Architektūros ir Urbanistikos Tyrimų Centre („AUTC“). Kadangi savo diplominio darbo temą pasirinkau iš architektūros srities, ši galimybė atlikti praktiką AUTC visapusiškai padėjo diplominio darbo rašymo pradžiai. Mano diplominio darbo tema yra „Plastiškumas šiuolaikinėje Lietuvos architektūroje“, o šios praktikos metu gavau galimybę tyrinėti, analizuoti ir aptarti šiuolaikinę, naujos statybos Lietuvos architektūrą. Kartu su praktikos mentoriumi, siekiant rasti kompromisą tarp AUTC reikiamos padaryti veiklos bei mano praktikos tikslų, nutarėme, jog užduotis bus glausta šiuolaikinės Lietuvos kurortų architektūros analizė, kaip savotiškos šiuolaikinės Lietuvos architektūros šakos tyrinėjimas. Svarbu tai, jog šiuolaikinė Lietuvos kurortų architektūra kaip stilistiškai išsiskirianti iš visos Lietuvos architektūros nagrinėta mažai, o praktikos metu atlikta empirinės medžiagos analizė bei pastatų aprašymas davė galimybę pažvelgti į šią mažai tirtą sritį. Ši užduotis padėjo apsibrėžti diplominio darbo temos istorinį kontekstą, susipažinti su šiuolaikiniais Lietuvos architektais ir architektų studijomis, kurių kūrybą nagrinėsiu diplominiame darbe. Iš viso praktikai skyriau apie 75 valandas. Pirmoji užduoties dalis buvo projektų atranka iš visų esamų kurortų architektūros pavyzdžių. Atrinkdama kūrinius labiausiai atsižvelgiau į projektų kokybę bei statybos laiką: mano tiriami pastatai – 2008-2011 metų statybos, tad, galima sakyti, jie yra visiškai šiuolaikiniai šia prasme, o savo turinio-formos ryšiu bei modernia raiška yra vieni geriausių Lietuvos kurortų architektūros pavyzdžių. Gilesniam tyrimui pasirinkau šiuos pastatus: ∙ Gyvenamasis namas Birštone (Šlaito g., Birštonas. Arch. G. Natkevičius ir kiti, 2011 m.), ∙ „Smilčių vilos“ (Smilčių g. 69, Palanga. Arch. E. Neniškis ir kiti, 2009 m.), ∙ „Vila X“ (Vytauto g. 34A, Palanga. Arch. E. Neniškis ir kiti, 2010 m.), ∙ „Smėlio kubai“ (Aitvarų g., Palanga. Arch. E. Neniškis ir kiti, 2008 m.).

Kita darbo dalis buvo empirinės medžiagos rinkimas – t.y. pastatų nuotraukų, brėžinių paieška, kreipimasis į architektus būtent dėl šios priežasties, taip pat šaltinių bei literatūros apie šiuos projektus paieška. Ši paieška, deja, buvo nesėkminga: pastatai yra vos kelių metų senumo, tad šaltinių radau vos keletą. Kita darbo dalis – didžioji – buvo pastatų projektų analizė ir aprašymas. Analizuojant pastatus daugiausia atsižvelgiau į jų raišką, tūrių komponavimus, taip pat idėjinį pradą ir kaip jis įgyvendintas raiškoje.


Turinys


Reziumė

Autorius
giedre3325
Tipas
Referatas
Dalykas
Architektūra
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 10, 2014
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
9 psl.

Susiję darbai

Gotikos menas Lietuvos architektūroje

Architektūra Referatas indroolia
Architektūra - materialiosios aplinkos ir emocijų formavimo menas - yra kartu epochų atspindys ir epochų realybė. Ji materializuoja socialinę visuomenės patirtį, utilitarinius poreikius,...