Bendrųjų ir specialiųjų statybos verslą prižiūrinčių institucijų analizė

16 psl. / 3728 žod.

Ištrauka

Pastaruoju metu Lietuvoje statybos verslas užima lyderio pozicijas. Nuolat atsiranda vis naujų statybos bendrovių, siekiančių gauti viršpelnius iš didelės nekilnojamojo turto paklausos, kuri šiuo metu vyrauja šalyje. Tačiau reikėtų pripažinti, kad statybos verslo organizavimas yra gana sudėtingas ir jo kontrolė ir prižiūra vykdo daug verslo priežiūros institucijų. Dėl šitos priežasties svarbu analizuoti valstybines institucijas, kurie prižiūri ir kontroliuoja statybos verslą Lietuvoje.

Temos aktualumą lemia pastaruoju metu Lietuvos spaudoje atsiradusi nuomonė, kad statybos verslą kontroliuojančios institucijos yra vienos iš labiausiai korumpuotų šalyje. Taip, Džinos Danauskinės straipsnyje „Statybų priežiūros institucijų veikla kelia abejonių“ (2008, Prieiga per internetą<http://www.delfi.lt/news/economy/realestate/ article.php?id=16110260,> ) atsižvelgiant į „Transparency International“ Lietuvos skyriaus užsakymu 2007 m. gruodžio ir 2008 m. sausio mėnesiais atlikto tyrimo metu gautus rezultatus teigiama, kad per 80 proc. apklaustųjų statybų sektoriaus verslo atstovų tiki, kad ryšiai ir pažintys su pareigūnais, atsakingais už teritorijų planavimą ir statybas, padeda spręsti įmonės problemas, o beveik 60 proc. jų mano, kad šias problemas padeda spręsti kyšiai. To paties tyrimo duomenimis, Lietuvos didžiųjų miestų gyventojai pačia korumpuočiausia ūkio sritimi laiko statybų sektorių. Tokį atsakymą pažymėjo net 78 proc. respondentų. Minėto tyrimo duomenis leidžia manyti, kad statybos verslą prižiūrinčių institucijų veikla nėra pakankamai skaidri. Siekiant suvokti šito priežasties, aktualu analizuoti statybos verslą prižiūrinčių institucijų veiklą.

Kursinio darbo tikslas – išnagrinėti bendrąsias ir specialiąsias statybos verslą prižiūrinčias institucijas. Siekiant kursinio darbo tikslo keliami tokie uždaviniai:

  1. nustatyti visas institucijas prižiūrinčiais statybos verslą Lietuvoje;
  2. išanalizuoti mokesčių inspekcijos ir darbo inspekcijos statybos verslo įmonių priežiūros ir administravimo funkcijas;
  3. įvertinti savivaldybės administracijų bei statybos produkcijos sertifikavimo centro vykdomos priežiūros ypatumus.

Darbo rašymo objektas – statybos verslą prižiūrinčių institucijų veikla.

Rašant darbą naudojami tokie metodai: literatūros šaltinių ir teisės aktų analizė, informacijos paieška ir nagrinėjimas.


Turinys

  • ĮVADAS2
  • 1. VERSLO PRIEŽIŪROS INSTITUCIJOS VYKDANČIOS STATYBOS VERSLO PRIEŽIŪRĄ3
  • 2. BENDROSIOS VERSLO PRIEŽIŪROS INSTITUCIJOS5
  • 2.1 Mokesčių inspekcija5
  • 2.2 Darbo inspekcija6
  • 3. SPECIFINĖS VERSLO PRIEŽIŪROS INSTITUCIJOS8
  • 3.1 Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija8
  • 3.2 Statybos produkcijos sertifikavimo centras8
  • IŠVADOS14
  • LITERATŪRA15
  • PRIEDAI16

Reziumė

Autorius
donatag
Tipas
Referatas
Dalykas
Vadyba
Kaina
€2.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 1, 2014
Publikuotas
2008 m.
Apimtis
16 psl.

Susiję darbai

AB “Ragutis” verslo procesų analizė

Vadyba Referatas smilinggirl88
Lietuvos alaus darykla „Ragutis“ gyvuoja nuo XIX a. vidurio, kai 1853 m. Kaune pirklys I.B.Volfas pastatė garinį alaus bei salyklo fabriką ir pradėjo...