Viršutinės galūnės raumenys ir fascijos

13 psl. / 1937 žod.

Ištrauka

Viršutinės galūnės raumenys

(musculi membri superioris)

Viršutinės galūnės judesių įvairovę lemia ne tik jos sąnarių ypatybės, bet ir gausūs galūnę judinantys raumenys. Viršutinės galūnės raumenis įprasta skirstyti i pečių lanko raumenis ir laisvosios galūnės raumenis – žasto, dilbio ir plaštakos.

Pečių lanko raumenys

Pečių lanko raumenys prasideda nuo pečių lanko kaulų. Jie beveik iš visų pusių gaubia peties sąnarį ir kartu su galūniniais nugaros ir krūtinės raumeninis judina žastą. Pečių lanko raumenys yra :

  • Deltinis raumuo (musculi deltoideus) – raumuo stambus, storas ir vėduoklės formos. Pagal prisitvirtinimo vietą skiriamos trys dalys: priekinė, šoninė, užpakalinė. Pradžia – šoninis raktikaulio trečdalis, mentės petys, mentės dyglys. Pabaiga – žastikaulio deltinė šiurkštuma. Priekinės deltinio raumens skaidulos lenkia, vidurinės atitraukia, užpakalinės tiesia žastą. Esant fiksuotam žastui visas deltinis raumuo sustiprina peties sąnarį ir fiksuoja pečių lanką prie žastikaulio.
  • Antdyglinis raumuo (musculi supraspinatus). Antdyglinis raumuo užima visą antdyglinę mentės duobę. Iš viršaus jį uždengia trapecinis ir deltinis raumenys. Pradžia – mentės antdyglinė duobė, pabaiga – žastikaulio didžiojo gumburėlio viršus. Raumuo atitraukia žasta iki horizontalios linijos. Kai mentė fiksuota, raumuo padeda atitraukti žastą nuo liemens.
  • Podyglinis raumuo (musculi infraspinatus). Tai storas trikampis raumuo, užimantis didžiąją podyglinės mentės duobės dalį. Pradžia – mentės podyglinė duobė. Pabaiga – žastikaulio didžiojo gumburėio vidurys.Raumuo suka žastą į išorę, dalyvauja pritraukiant ir tiesiant žastą.
  • Pomentinis raumuo (musculi subscapularis). Pomentinis raumuo yra plokščias, platus, trikampis raumuo, užpildantis pomentinę duobę. Tai tvirtas plunksninės sandaros raumuo. Pradžia – pomentinė duobė, pabaiga – žastikaulio mažasis gumburėlis. Raumuo suka žastą į vidų. Pakeltą žastą lenkia pirmyn ir žemyn įstrižai krūtinės ląstos.

Reziumė

Autorius
liinute
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 22, 2014
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai

Kontraktilinis raumenų aparatas, jo struktūra

Medicina Konspektas learner
Raumeninis audinys- tai audinys turinti sutraukiamųjų (kontraktilinių) elementu (miofibrilių). Jos geba cheminę energiją paversti mechanine. Raumeninis audinys skirstomas į: 1. ruožuotąjį raumeninį griaučių...

Liemens raumenys

Medicina Konspektas 2022 m. aterg222
Liemens kaulai. Konspektas su vertimu į lotynų kalbą.