Genetiškai modifikuoti organizmai {GMO}

10 psl. / 2586 žod.

Ištrauka

ĮVADAS

Pastaruosius du dešimtmečius, sparčiai besivystant biotechnologijos ir genų inžinerijos mokslams, pradėti kurti genetiškai modifikuoti organizmai, kurie ankščiau gamtoje niekada neegzistavo. Dabartiniu metu vykstanti šių prioritetinių mokslų plėtra atvėrė plačias galimybes, kurios leidžia išspręsti įvairias žmonijos problemas.

Kasdien visame pasaulyje apie 24000 žmonių miršta iš bado. Tris ketvirtadalius šio skaičiaus sudaro vaikai, o dar 800 mln. žmonių kenčia nuo bado ir prastos mitybos. Manoma, kad 2040 m. žmonių skaičius turėtų pasiekti 7,7 mlrd. Tai dar labiau paaštrintų maisto trūkumą planetoje. Taip pat ne visuose regionuose yra palankios sąlygos žemės ūkio kultūrų auginimui. Pavyzdžiui Pietų Afrikos šalyse dėl dažnų sausros periodų mažiau nei 15 proc. žemių tinka žemės ūkio plėtrai. Atsižvelgiant į tai, siekiama padidinti produktyvumą ir patenkinti vis gausėjančios populiacijos poreikius. Paprastai derlius ir kokybė yra didinami pasitelkiant Žaliosios revoliucijos idėjas – tobulinant selekciją ir kryžminimo metodikas, tačiau, padaugėjus žinių apie genetiką ir genetinę inžineriją, mokslininkai atrado, kaip pagreitinti šį procesą. Taikant genetinės modifikacijas, norimos charakteristikos augaluose pasiekiamos tiksliau ir efektyviau, dirbama žemė nėra labiau alinama, naudojama mažiau sunkiosios technikos, taip palaikoma ir saugoma aplinka bei taupomi pinigai. Genetinių modifikacijų metu sukuriamos naujos organizmų rūšys, kurios turi įvairių naujų savybių, pvz.: augalai tampa tolerantiški herbicidams, atsparūs kenkėjams ir ligoms. GMO gali būti naudojami ne tik žemės ūkyje, bet ir maisto gamybos, pramonės, aplinkosaugos, medicinos, farmacijos srityse ir net karo pramonėje.

Vienose valstybėse, tokiose kaip JAV, genetiškai modifikuoti organizmai yra paplitę ir vartojami be jokios baimės, tačiau kitose šalyse į genetiškai modifikuotus organizmus vis dar žiūrima skeptiškai. Galbūt tai nutiko dėl to, jog GM augalai maisto gamybai pirmiausia pradėti vartoti būtent JAV. Ši šalis iki šiol lyderiauja tarp kitų šalių, kuriose yra gaminami genetiškai modifikuoti maisto produktai.

Dėl didėjančio žiniasklaidos susidomėjimo ir straipsnių gausos apie transgeninius organizmus, Lietuvos gyventojai plačiau domisi GMO ir jų realizavimu šiandieninėje rinkoje, todėl iškyla vis daugiau diskusijų apie jų daromą žalą ar teikiamą naudą. Tačiau, ar rinktis ekologiškas prekes, ar vartoti genetiškai modifikuotus produktus, yra asmeninis žmonių pasirinkimas.


Turinys

  • 1.ĮVADAS
  • 2.BENDRA INFORMACIJA APIE GMO
  • 3.GMO ATSIRADIMAS IR SAMPRATA
  • 4.GMO NAUDOJIMAS
  • 5.GMO PAPLITIMAS PASAULYJE
  • 6.GMO NAUDA IR TRŪKUMAI
  • 7.GENETIŠKAI MODIFIKUOTŲ ORGANIZMŲ KŪRIMAS
  • 8.PAVYZDŽIAI
  • 9.IŠVADOS
  • 10.LITERATŪROS SĄRAŠAS

Reziumė

Autorius
barboryte
Tipas
Referatas
Dalykas
Biologija
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 8, 2015
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai

Genetiškai modifikuotas maistas

Biologija Prezentacija 2012 m. gerduliukas
Šį darbą dariau apie genetiškai modifikuotus organizmus. Parašiau reprezentacija ir pristačiau prieš bendraklasius.

Genetiškai modifikuoti organizmai (GMO)

Biologija Prezentacija 2017 m. adelė007
Puiki prezentacija apie GMO. Šios skaidrės tikrai sudomins klausytojus klasėje, nes , priešingai nei dauguma, nėra didelių litanijų per visą skaidrės lapą.