Mikroklimato įtaka žmogaus sveikatai

17 psl. / 4618 žod.

Ištrauka

Aplinka, kurioje gyvename, turi neabejotiną įtaką gyventojų sveikatai. Žmogus savo veikla gali keisti aplinką. Esant neįprastiems fizikiniams, cheminiams ar socialiniams dirgikliams, sutrinka tam tikrų organizmo funkcijų reguliavimo mechanizmai. Tai sumažina jo prisitaikymo prie aplinkos galimybes, atsparumą nepalankiems veiksniams.
Gyvenamąją aplinką sudaro keletas svarbiausių komponentų. Pirmiausia - natūrali gamtinė aplinka: oras, vanduo, klimatas, geografinė aplinka, natūralūs maisto produktai ir kt.
Prie šių veiksnių žmogaus organizmas yra visiškai prisitaikęs ir turi tinkamus kompensavimo mechanizmus, todėl žalingai jie veikti gali tik ypatingomis aplinkybėmis . Tačiau dėl žmogaus ūkinės veiklos šių natūralių gamtinės aplinkos veiksnių gyvenamojoje aplinkoje vis mažėja ir jie keičiami dirbtiniais.
Dirbtinę aplinką sudaro miestai bei butai, kuriuose gyvename, darbo sąlygos, kultūrinės pramogos ir pan. Šių veiksnių nuolat daugėja. Daugelis jų atsirado visai neseniai, todėl žmogaus organizmas dar neturi kompensavimo mechanizmų ir šių veiksnių poveikis sveikatai neabejotinas.
Be to, didelę reikšmę turi ir socialinė-ekonominė aplinka: visuomenės kultūra, išsilavinimas, materialinės sąlygos, individo įpročiai bei prietarai.
Žmogus gyvena ne vienas. Su kitais žmonėmis jis susijęs tam tikrais ryšiais. Tai sudaro psichinę aplinką. Nervinė emocinė gyvenamoji aplinka daro stiprų poveikį žmogaus savijautai ir darbingumui.
Iki šio šimtmečio pradžios gyvenamoji aplinka kito iš lėto, net kelios kartos gyvendavo panašiomis sąlygomis. Šiuo metu gyvenamoji aplinka kinta labai greit ir žmogus atsiduria aplinkoje, kuri daug skiriasi nuo jo tėvų gyvenamosios aplinkos.
Mokslo ir technikos progresas nuo praeito amžiaus pradžios neatpažįstamai pakeitė gyvenamąją aplinką. Energijos (ypač šiluminės) perteklius, elektromagnetinio lauko ir radioaktyvaus fono padidėjimas, padidėję greičiai, pagreičiai, gyvenimo tempas, triukšmas, vibracija, aplinkos užteršimas cheminiais komponentais, informacijos srauto antplūdis turi neabejotiną poveikį žmogaus organizmui. Su tuo susiję ir specifinės “civilizacijos” ligos (augliai, alergijos ir kt.), pagreitėjęs vaikų augimas, vadinamoji "akceleracija". Ligoms atsirasti turi reikšmės sumažėjęs fizinis aktyvumas, dažnos stresinės situacijos, neįprastos medžiagos (sintetiniai pluoštai, plastmasės ir kt.) aplinkoje ir kt.
Šiame darbe mes panagrinėsim kaip klimatas ( aplinka ), mikroklimatas veikia žmogaus sveikatą.


Turinys

  • Įvadas1
  • 1. Mikroklimatas ir jo poveikis sveikatai2
  • 1.1 Oro temperatūra4
  • 1.2 Oro drėgmė4
  • 1.3 Oro judėjimas5
  • 2. Rekomenduojamos darbo sąlygos ir jas reglamentuojantys įstatymai…………………………7
  • 3. Mikroklimato vaistų platinimo įmonėse tyrimas ir darbuotojų sveikatos sutrikimai……….….8
  • Išvados11
  • Literatūros sąrašas12
  • Priedai13
  • Priedas Nr.1 Mikroklimato higienos normos13

Reziumė

Autorius
donatak
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.93
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 21, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
17 psl.

Susiję darbai

Sveika gyvensena, jos įtaka sveikatai

Medicina Prezentacija ziviliukas21
Sveika gyvensena – tai kasdienis gyvenimo būdas, kuris stiprina ir tobulina organizmo rezervines galimybes, padeda žmogui išlikti sveikam, išsaugoti ar net gerinti savo...

Klimato įtaka žmogaus sveikatai

Medicina Referatas 2015 m. giedriusnote3
Jeigu reiketu įvardinti vieną sferą, kuri yra atsakinga už daugybę gyvensenos skirtumų visame pasaulyje, tai žinoma būtų klimatas. Nuo klimato priklauso žmonių odos...