Pietų Europos valstybių ekonominė situacija šiandien: Ispanijos atvejo analizė

14 psl. / 3031 žod.

Ištrauka

Ekonominės, ir ypač skolų, krizės Europos Sąjungoje iškėlė nemažai naujų klausimų dėl vidinių Sąjungos problemų ir bendros ekonominės politikos. Anksčiau Europą buvo įprasta skirstyti į Vakarų ir Rytų (sąlygiškai prie jos priskiriant ir Centrinę), o šiandien vis dažniau kalbama, kad Europos Sąjungą, o tiksliau – euro zonos šalis, galima skirstyti į Šiaurės Europą ir Pietų Europą. Būtent bendros valiutos įvedimas turėjo paskatinti euro zonos šalių prekybinius ir finansinius ryšius, padėti užtikrinti jų ekonomikos augimą, tačiau šiandien matyti kiek kitoks vaizdas: viena Europa paskendusi skolose, kita Europa gelbsti skolose skęstančias valstybes. Prasidėjusi euro krizė ir būtent konkretūs jo (euro) gelbėjimo planai privertė veržtis diržus daugelį pietinių ES valstybių. Šie neigiami ekonominiai pokyčiai sukėlė radikaliųjų kairiųjų populiarumo bangą, kuri stojo į kovą prieš didžiąsias ES valstybes rėmėjas. Būtent šios priežastys ir įtakojo pagrindinę problemą — tai atskirtį tarp Pietų ir Šiaurės Europos. Ispanija, kaip viena iš Pietų Europos ir euro zonos valstybių, yra vienas iš pavyzdžių kaip ekonominės ir finansinės krizės gali stipriai paveikti visus valstybės sektorius.

Šiame darbe didžiausias dėmesys bus skiriamas pietinės euro zonų valstybės analizei, o kaip vienas pagrindinių tiriamųjų atvejų analizuojama Ispanijos valstybė. Darbe aptariama dabartinė Ispanijos ekonominė situacija, atsižvelgiant į tris pagrindinius kintamuosius: prekybą, darbo rinką ir finansinius įsiskolinimo rodiklius.

Darbo tikslas: išanalizuoti ir pristatyti dabartinę Ispanijos ekonominę situaciją.

Darbo uždaviniai:

1. Pristatyti bendras Ispanijos ekonomikos tendencijas ir bruožus.

2. Išanalizuoti Ispanijos ekonominę situaciją, atsižvelgiant į eksporto ir importo rodiklius.

3. Pristatyti pagrindines Ispanijos darbo rinkos tendencijas.

4. Paanalizuoti Ispanijos finansinių įsiskolinimų rodiklius ir dabartinė šalies situaciją.

Metodai: išsikeltiems tikslams ir uždaviniams pasiekti naudojami mokslinės literatūros ir duomenų analizė, analizuojami užsienio autorių moksliniai darbai bei straipsniai. Siekiant pagrįsti darbe pateikiamus aspektus, naudojami statistiniai duomenys, lentelės, bei schemos.

Literatūros šaltiniai: Didžiausias dėmesys darbe skiriamas statistinių duomenų ir užsienio autorių moksliniams darbams bei analitiniams straipsniams analizuoti. Rengiant darbą naudojamasi tokių autorių kaip J. Weil, J. C. Hidalgo, V. Cunat bei M. Ionela tekstais. Taip pat naudojami Eurostat duomenys, straipsniai iš periodinių mokslinių žurnalų. Rengiant darbą, be minėtų šaltinių, naudojami Ispanijos ministerijų duomenys, Europos Komisijos metiniai pranešimai bei rekomendacijos.

Struktūra: Darbą sudarys trys pagrindinės dalys: Pirmoje darbo dalyje trumpai pristatomi bendri Ispanijos ekonomikos rodikliai ir esminiai bruožai. Šioje dalyje daugiausiai dėmesio bus skirta istoriniam kontekstui bei dabartinių ekonomikos faktorių analizei. Antrajame skyriuje bus pristatomos ir analizuojamos Ispanijos prekybos tendencijos, remiantis eksporto ir importo augimo-mažėjimo duomenimis. Trečiasis skyrius skiriamas pateikti pagrindinius faktus apie šiandieninę Ispanijos darbo rinką. Čia didžiausias dėmesys skiriamas darbo rinkos segmentacijos, nedarbo ir darbuotojų kvalifikacijos problemų analizei. Ketvirtasis skyrius trumpai apžvelgs šiandieninę Ispanijos situaciją finansinių įsiskolinimų perspektyvoje.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. ISPANIJOS EKONOMIKA: BENDROS TENDENCIJOS IR BRUOŽAI.5
  • 1.1.Tarptautinės prekybos tendencijos Ispanijoje.6
  • 1.2.Darbo rinkos ypatumai Ispanijoje.8
  • 1.3.Ispanijos padėtis finansinių įsiskolinimų atžvilgiu.10
  • IŠVADOS:12
  • LITERATŪROS IR ŠALTINIŲ SĄRAŠAS:13

Reziumė

Autorius
reirei
Tipas
Referatas
Dalykas
Ekonomika
Kaina
€2.54
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 22, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
14 psl.

Susiję darbai

Dabartinė ekonominė situacija Lietuvoje

Ekonomika Referatas 2010 m. giedra
Lietuvos ekonomika – tai pagrindinių ūkio veikėjų (namų ūkių, įmonių ir vyriausybės) visuma, bei jų tarpusavio bendradarbiavimas. Norime ar nenorime, kasdien mes vis...